Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2019,
6.42

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

Natisni članek

brexit Evropska unija Združeno kraljestvo Theresa May

Torek, 12. 3. 2019, 6.42

5 let, 1 mesec

Britanski poslanci zavrnili sporazum o brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

brexit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je Veliki Britaniji sinoči uspelo doseči pravno zavezujoče spremembe sporazuma z EU, je danes britanski parlament znova glasoval o ločitvenem sporazumu o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije in ga tokrat že drugič zavrnil. Proti sporazumu je glasovalo 391 poslancev, za jih je bilo 242.

Britanska premierka Theresa May je nagovoru poslancem po glasovanju izrazila globoko obžalovanje nad odločitvijo.

Zaradi ponovne zavrnitve sporazuma bo v sredo na vrsti glasovanje o tem, ali naj Združeno kraljestvo Unijo zapusti brez dogovora.

Kot je še povedala, se se zaveda "potencialne škode" izstopa brez dogovora, zato bo glasovala proti tej možnosti, k temu pa bo pozvala tudi poslance spodnjega doma britanskega parlamenta. Glasovanje je predvideno za 20. uro po srednjeevropskem času. Poslanci so zdaj pred "nezavidljivo izbiro", kako naprej, je poudarila.

Brexit
Novice Kaj morajo vedeti podjetja pred morebitnim brexitom brez dogovora

Poslance so k zavrnitvi dogovora pozvali zagovorniki brexita iz Evropske raziskovalne skupine, v kateri so večinoma premierkini konservativci. Dogovora ne podpirajo niti severnoirski unionisti DUP, ki v parlamentu podpirajo manjšinsko vlado Mayeve. Nasprotujejo mu tudi v največji opozicijski laburistični stranki.

Poslanska zbornica je januarja ločitveni dogovor zavrnila s 432 glasovi proti 202, danes pa je proti glasovalo 75 od 314 premierkinih konservativcev. Okoli 40 poslancev vladajoče stranke, ki so januarja glasovali proti, je danes podprlo sporazum. Za so medtem v nasprotju s stališčem laburistične stranke glasovali zgolj trije od 245 poslancev te stranke.

Vodja opozicijskih laburistov poudaril, da je zdaj čas za splošne volitve

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je poudaril, da je bila vlada poražena z veliko večino glasov in mora sprejeti, da njen dogovor z Brusljem nima podpore poslanske zbornice. Pozval jo je, naj možnost brexita brez dogovora umaknejo z mize. Izpostavil je, da je zdaj čas za splošne volitve.

Če poslanci scenarija o brexitu brez dogovora v sredo ne bodo podprli, bodo potem predvidoma v četrtek odločali še, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma ločitve. To preložitev brexita bi moralo soglasno potrditi tudi ostalih 27 članic EU, ki bi morale odločiti tudi, kako dolgo bi ta odlog trajal.

Formula 1
Sportal Brexit upočasnjuje tudi formulo 1. Bo zavladal kaos?

Mayeva sinoči ponovno z Junckerjem

Pred današnjim glasovanjem se je britanska premierka Theresa May sinoči znova sestala na pogovorih o brexitu s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem in glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem.

Nazadnje le dosegla spremembe

"Premierka je nocoj v Strasbourgu dosegla pravno zavezujoče spremembe, ki krepijo in izboljšujejo ločitveni sporazum ter politično deklaracijo," je včeraj zvečer dejal namestnik premierke David Lidington. 

Pojasnil je, da bo v britanski parlament posredoval dva nova dokumenta - skupen pravno zavezujoč instrument o ločitvenem sporazumu ter skupno izjavo, ki bo dopolnila politično deklaracijo. Po njegovih besedah dokumenta "potrjujeta, da Združeno kraljestvo z varovalom ne more za vedno ostati ujeto v EU".

Mayeva poziva poslance k podpori

Theresa May je sicer poslance pred razpravo pozvala, naj sporazum podprejo. Oglasil se je tudi Juncker in povedal, da so dali Mayevi dodatna zagotovila glede irskega varovala, ter britanske poslance posvaril, da je alternativa temu dogovoru samo to, da brexita sploh ne bo.

brexit
Novice Brexit: Pogovor med EU in Britanci brez napredka

Mayeva je uvodoma poslance posvarila, da morda v primeru zavrnitve tega sporazuma država sploh ne bo zapustila unije. "Če to glasovanje ne bo uspelo, če sporazum ne bo potrjen, potem bi bil lahko brexit izgubljen," je pred obravnavo povedala Mayeva, ki je poslance pred tem posvarila že v minulih dneh.

Ponovila je tudi prednosti, ki jih prinaša dogovor z unijo. Vključuje konec prostega pretoka ljudi, vzajemno zaščito pravic državljanov in obdobje za implementacijo, ki vsem daje čas za pripravo.

Kamen spotike za britanske poslance je irsko varovalo, katerega namen je preprečiti trdo mejo med Severno Irsko in Irsko po predvidenem izstopu države iz povezave 29. marca.

Britanija še vedno tvega, da bo ostala ujeta v primežu EU

Britanski državni pravobranilec Geoffrey Cox je danes dejal, da Velika Britanija tudi po včerajšnjem dogovoru premierke Therese May o pravno zavezujočih spremembah sporazuma o brexitu še vedno tvega, da bo ostala ujeta v EU.

A pravno tveganje, da Otok ne bo imel mednarodnopravnih sredstev za izstop iz tega varovala brez soglasja EU, ostaja nespremenjeno, je posvaril. Ponovil je, da gre pri odločitvi, ali podpreti dogovor, za politično presojo. Sam pa meni, da bi bilo prav, da bi dogovor podprli.

Evropski voditelji upajo v podporo sporazumu o brexitu v britanskem parlamentu

Več voditeljev držav članic Evropske unije, med drugim irski premier Leo Varadkar in nemška kanclerka Angela Merkel, je pred glasovanjem izrazilo upanje, da bo britanski parlament podprl sporazum o izstopu Velike Britanije iz EU.

Varadkar je povedal, da zagotovila, ki jih je unija v ponedeljek dala britanski premierki Theresi May, ne spodkopavajo irskega varovala. Z zagotovili niso odpirali izstopnega sporazuma, je poudaril. "Upam in verjamem, da bo zdaj poslanska zbornica podprla izstopni sporazum," je povedal.

brexit
Novice Brexit: izglasovali možnost preložitve, laburisti podpirajo drug referendum

 

Ne spreglejte