SiolNET. Novice Svet
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanski parlament glasoval proti brexitu brez dogovora

1,30

termometer

Brexit
Foto: Reuters

Britanski parlament se je danes na osrednjem glasovanju s 321 glasovi proti 278 izrekel proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz Evropske unije kadar koli izstopilo brez dogovora. To glasovanje odpira pot za vložitev prošnje za preložitev brexita.

Britanska poslanska zbornica je pred tem z dopolnilom spremenila originalni predlog, ki ga je vložila premierka Theresa May. Tako so na končnem glasovanju potrdili, da "poslanska zbornica zavrača izhod Velike Britanije iz Evropske unije brez ločitvenega dogovora in okvirja za prihodnje odnose".

Nova formulacija, ki je bila sprejeta s štirimi glasovi večine, potrjuje, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru, ne le 29. marca, ko je načrtovan izhod Združenega kraljestva iz povezave.

Odločitev parlamenta sicer ni obvezujoča.

brexit Novice Britanski poslanci zavrnili sporazum o brexitu

Preložitev brexita po 30. juniju bi zahtevala organizacijo evropskih volitev

Mayeva je po glasovanju potrdila, da bodo poslanci v četrtek glasovali, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma ločitve.

Kot piše v vladnem predlogu, o katerem bodo poslanci glasovali v četrtek, bo britanska vlada, če bo parlament do 20. marca potrdil ločitven sporazum, zaprosila za enkratno preložitev brexita do 30. junija.

Če pa parlament do 20. marca ne bo potrdil ločitvenega sporazuma, bo morala britanska vlada na vrhu EU, ki se bo začel 21. marca, podati jasen razlog za preložitev in koliko časa bo preložitev trajala.

Mayeva je tako poslance opozorila, da morajo razumeti, da bo, če ne bodo v prihodnjih dneh odobrili ločitvenega sporazuma, ki so ga zavrnili v torek, potrebna daljša preložitev brexita. To pa bo pomenilo, da bodo morale maja tudi v Veliki Britaniji potekati evropske volitve. "Ne verjamem, da je to pravi rezultat," je ocenila.

brexit Novice Brexit: Pogovor med EU in Britanci brez napredka

Premierka je še dodala, da bi vlada lahko še naprej vodila pogajanja z EU ali pa bi organizirali drugi referendum, "a bi to dodatno okrnilo zaupanje med britansko javnostjo in parlamentom". Evropska unija je bila jasna, da je že sklenjen sporazum edini možen, je dodala.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je že napovedal, da je preložitev 50. člena lizbonske pogodbe neizogibna.

Buckinghamska palača Novice Nemci pred brexitom Buckinghamski palači poslali toaletni papir
Evropska komisija: Ni dovolj le glasovati proti brexitu brez dogovora

Evropska komisija je danes po glasovanju britanskega parlamenta spomnila, da so s premierko Thereso May že sklenili dogovor. "Da se vzame brexit brez dogovora z mize, ni dovolj le, da se glasuje proti izhodu brez dogovora, treba je tudi podpreti nek dogovor," so dejali v Bruslju.

"S premierko smo se dogovorili o sporazumu in EU je pripravljena, da ga podpiše," je v odzivu dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije.

Britanski poslanci so v torek že drugič zavrnili ločitveni sporazum z EU, danes pa so zavrnili še izhod Združenega kraljestva iz Evropske unije brez dogovora. V četrtek bodo predvidoma glasovali o tem, da bi Velika Britanija zaprosila za preložitev brexita.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin