Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2013,
9.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada Evropska komisija

Torek, 14. 5. 2013, 9.32

8 let

Bratuškova v DZ-ju: Uspelo nam je brez groženj in žalitev (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija je v dokumentih, poslanih v Bruselj, jasno izrazila, da vlada ve, kaj dela in ve, da bo težko. Šele konec maja pa bo z oceno Evropske komisije mogoče govoriti o prepričljivosti dokumentov.

To je v državnem zboru dejala predsednica vlade Alenka Bratušek in tako zavrnila medijske špekulacije o neprepričljivosti programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa, s katerima premierka seznanja poslance. Le 50 dni, pa toliko uspehov Dejala je, da je vlada dva pomembna dokumenta v Bruselj poslala v 50 dneh po izvolitvi. Poleg tega se je v tem času zadolžila kljub še vedno visokim obrestim ugodneje kot Janševa vlada oktobra lani, se dogovorila s sindikati javnega sektorja, vzpostavila dialog s protestniki in začela reševati podjetja, recimo Cimos in Peko. Janša je grozil, Bratuškova ve, kaj dela Uspelo nam je brez groženj, žaljenja in obtoževanja, kdo vse bo kriv, če ne bodo izplačane plače in pokojnine, je dejala premierka. "Pokazali smo, da vemo, kaj delamo, ker vemo, da bo težko." Bratuškova je v kritiki Janševe vlade še opozorila, da je Evropska komisija 10. aprila v poročilu ocenila, da z ukrepi prejšnje vlade ni bila zadovoljna.

Požar s Cipra pogašen Vlada je z ukrepi pogasila požar, ki je prek Cipra prišel v Slovenijo, je prepričana predsednica vlade, ki svetu zagotavlja, da v zaostrenem mednarodnem okolju ne bo dodaten dejavnik tveganja. "Nihče pa nam ne more zagotoviti, da ne bomo čutili posledic nadaljnjega zaostrovanja krize in padca gospodarske aktivnosti v EU-ju in območju evra."

Zaradi ukrepov bo Umar izboljšal napovedi Spomnila je, da gospodarske napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj slonijo na ukrepih Janševe vlade, in izrazila prepričanje, da bodo s koraki njene vlade napovedi boljše. Vlada Bratuškove stavi tako na stabilno gospodarsko rast kot na trajno strukturno uravnoteženje javnih financ.

Ne bodo se šli razprodaje državnih podjetij "Nikakor nismo za razprodajo našega premoženja in se je tudi ne bomo šli. To je naša obljuba in tega se bomo držali. Slovenija pa mora pokazati, da je odprta za tuja vlaganja, zato smo se stvari lotili postopoma," je dejala premierka. Zagotovila je, da je cilj prodaje državnih deležev v 15 podjetjih, katerih imena so že bila objavljena, iskanje strateških partnerjev in primerna kupnina.

Verjame v zmago razuma v parlamentu Bratuškova je napovedala, da bo Slovenija strukturno ravnovesje dosegla leta 2017, kar bo dodatno podprto z vpisom fiskalnega pravila na ustavni ravni. "Verjamemo, da bo v DZ-ju zmagal razum in da nam bo uspelo najti pravi kompromis, sprejemljiv za vse." Premierka dogovor v DZ-ju pričakuje do konca maja, fiskalno pravilo pa bo treba v pol leta nadgraditi s sprejetjem izvedbenega zakona.

Katastrofalen proračun Bratuškova je spomnila še na "katastrofalen proračun" Janševe vlade, in sicer 1,8 milijarde proračunskega primanjkljaja, 150-milijonsko luknjo pri pokojninah, neustavne ukrepe (regres za javne uslužbence in pokojnine), luknjo pri obrestih in luknjo pri plačilih v evropski proračun. Janševi naj se pogledajo v ogledalo "Načrtovani prihodki odstopajo za več kot 400 milijonov evrov. Zelo slaba zapuščina, 1,8 milijarde ali 5 odstotkov BDP-ja primanjkljaja. Tistim, ki so bili pripravljavci tega proračuna, predlagam, da si pogledajo realizacijo proračuna v prvih petih mesecih. To je njihovo ogledalo. Priznajo naj veliko zmoto, ki so jo naredili, in kritike najprej namenijo sami sebi." Opozicija govori na pamet Bratuškova je odgovorila tudi tistim, ki govorijo, da se ukrepi nanašajo samo na odhodkovno stran. "Govorite na pamet, dokumentov niti pogledali niste." Dejala je, da bo vlada nadaljevala ukrepe omejevanja mase plač v javnem sektorju, izdatkov za pokojnine in socialnih transferjev ter zmanjševala število zaposlenih za odstotek na leto. Male in pritlehne krize "To, kar delamo, ne delamo zaradi Evrope ali njenih zahtev, ampak zaradi nas samih. Zato bo včasih treba na glas reči, da je kakšen predlog nerealen, da je katera rešitev neresna, ali celo, da kdo od odgovornih ni dejavnik rešitve, ampak del težave. Iz krize pač ne bomo prišli, če bomo hkrati privoščljivo sprožali vedno nove male in pritlehne krize. Svojo vlogo in odgovornost vodenja vidim v tem, da ob vseh dnevnih izzivih in udarcih izpred oči ne izgubimo dolgoročnega obzorja slovenske družbe. Družbe konsenza, blaginje, zdravega okolja in zdravih medčloveških odnosov," je še dejala Bratuškova.

Ne spreglejte