Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2013,
6.42

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slaba banka poslanska vprašanja Alenka Bratušek

Ponedeljek, 22. 4. 2013, 6.42

4 leta, 4 mesece

Bratuškova: Treba je pomagati dobrim podjetjem (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednica vlade je v odgovoru poslancu SLS Bogoviču glede uveljavitve fiskalnega pravila leta 2015 pojasnila, da bi to pomenilo nižanje plač in pokojnin ter manj denarja za socialno varnost.

Na 13. redni seji so najprej na vrsti vprašanja poslank in poslancev. Predsednik Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič je predsednico vlade Alenko Bratušek vprašal, ali bo Pozitivna Slovenija podprla fiskalno pravili in ali bo vlada že na začetku maja predstavila sveženj ukrepov, s katerimi bomo lahko v prihodnje sploh uresničevali zahteve fiskalnega pravila po srednjeročno uravnoteženem proračunu in odgovorili na zahteve Evropske komisij.

Bratuškova je odgovorila, da vlada pripravlja izračune, kaj bi pravzaprav pomenila uveljavitev fiskalnega pravila leta 2015. "Če bi fiskalno pravilo zapisali v ustavo, bi to pomenilo takšno in takšno zmanjšanje pokojnin, plač, socialnih pravic," je pojasnila predsednica vlade in dodala, da bi, če bi nadaljevali delo kot prejšnja vlada, letošnji primanjkljaj znašal 1,8 milijarde. Kot je še povedala, bi z uveljavitvijo fiskalnega pravila lahko zmanjšali obseg javnega sektorja, tudi sredstva za socialne transferje. "Ne želim živeti v državi, kjer bodo otroke šolali le bogati in bodo ljudje z roba družbe prepuščeni svoji usodi . Tako radikalni rezi, kot sem jih povedala, bi korenito spremenili družbeni sistem. Teh pooblastil nima nihče v tem trenutku. Nihče nas ne sili, da mora biti to leto 2015," pravi Bratuškova in poudarja, da je treba iti v konsolidacijo javnih financ postopoma. "Breme krize je treba pravično porazdeliti," je dejala in dodala, da bodo ukrepi javnosti predstavljeni, preden bodo poslani v Bruselj.

Prenos slabih terjatev na slabo banko junija Vodjo poslanske skupine Nova Slovenija Mateja Tonina pa je zanimalo, kaj se dogaja z uveljavitvijo zakona o slabi banki. "Kdaj lahko pričakujemo polno in operativno delovanje slabe banke, kar pomeni, kdaj lahko pričakujemo, da se bodo slabe terjatve iz bank začele prenašati na Družbo za upravljanje terjatev bank?" Ob tem jo je tudi opozoril, da je Bratuškova, ko je bila še v opoziciji, nasprotovala slabi banki, zdaj pa bodo postopek vseeno nadaljevali. Bratuškova odgovarja, da je bilo glede slabe banke veliko zamujenega in da se ne da vsega nadomestiti v štirih tednih, odkar je predsednica vlade. Ob tem se je obregnila ob prejšnjo vlado, zaradi katere je zakon kar nekaj mesecev miroval. Po besedah Bratuškove zakon o slabi banki predvideva bistveno več kot le prenos slabih terjatev na slabo banko in da ta zakon "predvideva vrsto ukrepov".

Moje magistrsko delo lahko presoja le fakulteta Vodja poslanske skupine SDS Jožeta Tanka pa je zanimalo, zakaj stranka PS ni iz stranke izključila tudi nje, kar je v nasprotju s tem, kar je Pozitivna Slovenija storila, ko je bil samo sum plagiatorstva pri Borutu Ambrožiču. Bratuškova je pojasnila, da je to stvar njene stranke. "Nihče, razen fakultete, ne more presojati mojega magistrskega dela," je premierka odgovorila Tanku in opozorila, da sum plagiatorstva preiskujejo tudi pri poslancu Slovenske demokratske stranke. "Če bo fakulteta ugotovila, da je moje delo plagiat, bom odstopila," je še povedala Bratuškova in Tanka vprašala, ali se ji bo opravičil, če bo ugotovitev fakultete drugačna.

"Borimo se za vsako delovno mesto" Na vprašanje poslanca Socialnih demokratov Matjaža Hana, ki ga je zanimalo, kako bo vlada pomagala gospodarstvu, je Alenka Bratušek odgovorila, da se njena vlada že zdaj bori za vsako delovno mesto. Kot je poudaril, "jih je ceneje ohranjati kot ustvarjati nova". Ob tem je povedala, da so pri reševanju Cimosa, ki je v negotovosti že več mesecev, skoraj pred podpisom dogovora. Poudarila je še, da skupaj s Slovensko odškodninsko družbo, SID banko in Banko Slovenije iščejo rešitve in ugotavljajo, katerim podjetjem je sploh smiselno pomagati, pri čemer morajo upoštevati evropsko zakonodajo glede dodatnih oblik pomoči gospodarstvu. "Treba je pomagati dobrim podjetjem," je prepričana predsednica vlade, predvsem tistim, ki so gonilna sila v slovenskem gospodarstvu.

Ne spreglejte