Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alenka Bratušek

Torek, 9. 7. 2013, 13.29

8 let

Bratuškova: Politika, da oče služi denar, mati pa je doma, ni uspešna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada želi s spremembo družinske zakonodaje in skorajšnjo strategijo družinsko politiko oblikovati na bolj moderen način, je na seji DZ dejala premierka Alenka Bratušek.

Poslanec SLS Jakob Presečnik je predsednico vlade Alenko Bratušek v okviru poslanskih vprašanj vladi povprašal, kako in s katerimi ukrepi namerava vlada spodbujati in zaščititi družino "kot eno največjih vrednot in temeljno celico naše družbe". Zanimalo ga je tudi, kako namerava vlada povečati ugled in pomen sklenitve zakonske zveze, ter kako namerava ohranjati število porok in rojstev vsaj na sedanji ravni.

"Strategija mora biti usmerjena k vsem družinam"

Podobno poslansko vprašanje je premierki zastavila poslanka in predsednica NSi Ljudmila Novak. Vprašala jo je, ali bodo načrtovani ukrepi vlade na tem področju prispevali k izboljšanju demografske slike. Ob tem pa je izrazila nasprotovanje določbi predlaganega zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, po kateri naj bi tudi očetje obvezno koristili očetovski dopust. Kot je poudarila Novakova, se strinja s krepitvijo vloge očeta v družinski skupnosti, meni pa, da bi bilo treba odločitev o koriščenju starševskega dopusta prepustiti staršema.

Bratuškova je v odgovorih izpostavila, da so zakon dali v javno razpravo, saj želijo zanj po njenih besedah doseči čim širše soglasje. Sicer pa vlada namerava pripraviti tudi celovitejšo strategijo s področja družinske politike. Ta mora po prepričanju Bratuškove temeljiti na upoštevanju celotne populacije in biti usmerjena k vsem družinam.

Vlada želi povečati enake možnosti moških in žensk na trgu dela

S to strategijo po njenih besedah želijo družinsko politiko oblikovati "na bolj moderen način". Po besedah premierke se tudi v nekaterih drugih državah, denimo v Nemčiji, namreč izkazuje, da tradicionalen pogled na družino v teh časih ne zdrži več. "Politike, ki želijo stimulirati, da oče služi denar, mati pa ostaja doma in skrbi za gospodinjstvo in otroke, niso uspešne v povezavi z rodnostnimi nameni parov," meni predsednica vlade.

Z novim predlogom zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki je v javni razpravi od začetka meseca, želi vlada povečati enake možnosti moških in žensk na trgu dela s spodbujanjem očetov k večjemu koriščenju starševskega dopusta. Uveljavitev zakona je predvidena z letom 2014.

Ne spreglejte