SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brata Jakopin si bosta prizadevala za rešitev Seawayevega znanja

2

termometer

Ob hudih likvidnostnih težavah in grozečem stečaju Seawaya sta se danes z izjavo za javnost oglasila njegova ustanovitelja Japec in Jernej Jakopin.

Poudarila sta, da se bosta trudila, da se ustvarjalna in inovativna energija, podprti z izjemnim položajem na trgu, ne izgubita.

"Podjetje je zdaj pred stečajem, delo so izgubili številni delavci, grozi nevarnost, da se znanje in infrastruktura razpršita," sta opozorila. Spomnila sta, da so v 34 letih izdelali 300 projektov serijskih jadrnic in motornih jaht, po katerih je v 60 ladjedelnicah v 28 državah nastalo okoli 70 tisoč plovil v vrednosti okoli tri milijarde evrov, ki so osvojila več kot 90 nagrad na vseh celinah. Podjetje je hitro raslo, a gospodarska kriza je prinesla veliko izgubo Brata Jakopin sta leta 1983 ustanovila Studio J & J, iz katerega je leta 1990 nastal Seaway. Leta 2001 se je kot družbenik pridružila skupina KD in na njeno željo se je dejavnost Seawaya iz navtičnega razvoja razširila še na izdelavo bark pod lastnimi blagovnimi znamkami.

Ustvarili so tri nove slovenske blagovne znamke, in sicer Shipman, Skagen in Greenline, pod katerimi so v svet izvozili okoli 600 bark, vrednih okrog 150 milijonov evrov. Slovenija se je uvrstila med prve tri evropske države po razvojni ustvarjalnosti in inovativnosti na področju navtike.

Podjetje je hitro raslo do nastopa gospodarske krize konec leta 2008, ki je v evropski navtiki do zdaj povzročila 70-odstotni upad prodaje. Seaway je bil zaradi tega prisiljen z veliko izgubo prodati novozgrajeno ladjedelnico v italijanskem Tržiču. Vzrok težav je tudi manjša podpora bank od načrtovane Strategija izhoda iz težav je bila osnovana na treh oseh, in sicer na razvoju lastnega protikriznega izdelka in linije Greenline, na preusmeritvi v še druge industrije, ki so povezane s kompozitnimi materiali, in v osvojitev zunajevropskih trgov na razvojnem področju. Sočasno so se odločili za naložbo v razvojni center v Puconcih, kjer bi s pomočjo evropskega projekta ustvarili temelje za nadaljnji razvoj.

"Vsi štirje projekti so zahtevali velike naložbe, ki so bile načrtovane na obstoječi podpori bank. Zaradi kriznih težav na bančnem področju v Evropi in še posebej v Sloveniji je bila ta podpora manjša od načrtovane," sta vzrok Seawayevih težav razložila brata Jakopin.

V zadnjem obdobju so ju obvestili o sumih nepravilnosti v poslovanju družb v skupini, ki naj bi z oškodovanjem bistveno prizadele njeno likvidnost. "Kljub temu da je imelo podjetje pred seboj velik nabor naročil, lastniki na žalost nismo bili zmožni zagotoviti potrebne dodatne likvidnosti in oslabljeno podjetje je izgubilo zaupanje kupcev," trenutno stanje pojasnjujeta brata. Brata Jakopin sta za posojila podjetij jamčila z osebnim premoženjem "V zadnjem obdobju se pojavlja več poskusov najine diskreditacije, neresničnih informacij, kot so recimo navedbe, da sva ustanovitelja podjetij Seaway Sh59 ali Seaway OC57, in onemogočanja najinega dela za podjetje," sta opozorila in dodala, da sta od sredine leta 2012 za vsa posojila podjetij skupine Seaway jamčila s svojim osebnim premoženjem in podjetju posodila svoje prihranke.

Kot sta zatrdila, od maja 2013 do danes za svoje delo in z njim povezanimi stroški nista dobila plačila, od septembra lani po spremembi v nadzornih svetih obeh podjetij pa sta bila sploh izločena iz upravljavskega, poslovnega in strokovnega dela skupine Seaway.

"Najin napor, delo in znanje bodo usmerjeni v to, da se ustvarjalna in inovativna energija, podprti z izjemnim položajem na trgu, ne izgubita," sta še zapisala, prepričana, da obstajajo infrastruktura, znanje, ustvarjalnost in položaj na trgu, da na temeljih ustvarjenega zgradijo še veliko več.

Po šestih letih krize se namreč pojavljajo prvi znaki, da se ta bliža koncu, zanimanje za izdelke blagovnih znamk Greenline in Shipman ter za razvojno delo v navtiki pa je vsak dan večje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin