Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 10. 2014,
9.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

evropska sredstva

Torek, 21. 10. 2014, 9.18

7 let, 2 meseca

Ogrožen projekt v Puconcih, Seaway blokiran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obstaja resna nevarnost, da bo moral Seaway Yachts vračati evropska sredstva za več deset milijonov evrov vreden projekt v Puconcih.

Seaway Yachts in z njim povezan Seaway Design imata blokirane transakcijske račune. Četudi bo družbama uspelo rešiti nastale težave, obstaja resna nevarnost, da bo država od Seawaya Yachts zahtevala vrnitev evropskih sredstev za skoraj 40-milijonsko naložbo v Puconcih, za Dnevnik piše Sebastjan Morozov.

Grozi jim namreč, da tovarne ne bodo zagnali najpozneje v začetku prihodnjega leta, kar je bil eden od pogojev za črpanje sredstev. Družba je zaradi ugotovljenih nepravilnosti v preteklosti že morala vračati evropska sredstva.

Za dokončanje projektov naj bi Seawayu Yachts primanjkovalo lastnih sredstev Pri projektu v Puconcih se je zapletalo že z gradnjo tovarne, ki je stala okoli šest milijonov evrov. Od tega zneska Seaway Yachts graditelju tovarne družbi SGP Pomgrad po neuradnih informacijah dolguje še okoli milijon evrov. Tovarna je zdaj pod streho, pod velikim vprašajem pa je zagon treh načrtovanih projektov.

Za dokončanje projektov naj bi Seawayu Yachts primanjkovalo lastnih sredstev. K temu je pripomogla tudi kriza v navtični industriji.

Država je Seawayu odobrila za okoli 20 milijonov evropskih sredstev Kot so za Dnevnik pojasnili na gospodarskem ministrstvu, je moral Seaway Design leta 2012 vrniti skoraj 216 tisoč evrov. Vračilo so zahtevali, ker družba ni pridobila treh ponudb za montažo stroja, ker je uveljavljala neupravičene stroške za posredovanje pri prodaji stroja in zaradi neupravičenih stroškov dela zaposlenih.

Razvoj in poslovanje Skupine Seaway sta sicer v veliki meri temeljila na uspešnem črpanju evropskih sredstev. Od leta 2006 je namreč država Seawayu odobrila za okoli 20 milijonov evropskih sredstev.

Delo v Seawayu naj bi bilo okrnjeno Ustanovitelj in eden izmed lastnikov Seawaya Japec Jakopin dogajanja za STA ni želel komentirati. Kot pravi, je sam industrijski oblikovalec in se s financami v podjetju ne ukvarja.

Delo v Seawayu naj bi bilo po neuradnih informacijah zaradi likvidnostnih težav sicer precej okrnjeno. Kljub dovolj naročilom naj namreč ne bi bilo sredstev za nakup potrebnega materiala. Veliko delavcev naj bi bilo tako na prisilnem odpustu, vodstvo pa jim obljublja, da bo zagotovilo denar za plače.

Ker so še pred nekaj meseci v Seawayu delali s polno paro, pošiljali jadrnice po vsem svetu in pripravljali nov prototip, se je pojavilo vprašanje, ali je res problem likvidnost ali pa je v ozadju dogajanja interes nekoga, da bi poceni prišel do podjetja. Znano je namreč, da KD Group prodaja svoj polovični delež.

Ne spreglejte