Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
3. 1. 2022,
14.39

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

259

Natisni članek

COVID-19 cepljenje Branko Gradišnik

Ponedeljek, 3. 1. 2022, 14.39

2 leti, 3 mesece

Branko Gradišnik: Vsi, ki so se cepili, imajo v sebi hlapčevski gen #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

259

Pisatelj in prevajalec Branko Gradišnik je v sinočnjem nastopu v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija dejal, da je dober milijon Slovencev, ki so se že odločili za cepljenje proti bolezni covid-19, to storil zaradi "hlapčevskega gena". Izjave Gradišnika, ki ne skriva, da cepljenju proti koronavirusni bolezni ni naklonjen, so na družbenih omrežjih danes sprožile plaz negodovanja. 

Novice Paradoks proticepilcev v Ljubljani: ko gre zares, potrebujejo zdravnika #video

Branko Gradišnik je v dve minuti trajajoči izjavi ob koncu oddaje Politično s Tanjo Gobec med drugim dejal, da so v nekdanjih kolonialističnih državah in državah, ki so med drugo svetovno vojno tvorile sile osi, stroge ukrepe za zajezitev koronavirusa sprejeli zato, ker "so te države navajene teptati svoje ljudstvo". 

Ponovil je tudi dezinformacijo, ki jo kot argument radi ponavljajo nasprotniki cepljenja - da bo višja precepljenost vplivala na nastanek novih, še nevarnejših različic koronavirusa.

Ne le, da za resničnost te trditve do zdaj ni bilo nobenih znanstvenih dokazov (vir, vir), še več - nove različice virusa sars-cov-2, ki so se izkazale za problematične, so bile odkrite v okoljih z izredno nizko precepljenostjo (delta v Indiji in omikron na jugu Afrike). 

Gradišnik je lani med drugim sodeloval pri nastanku publikacije Proti epidemiji enoumja: Humanistični pogled na koronakrizo, v kateri so zbrana pretežno odklonilna stališča nekaterih slovenskih intelektualcev in pisateljev do cepljenja proti bolezni covid-19 in nasploh do spopadanja z epidemijo.

V svojem prispevku je Gradišnik med drugim zapisal, da ima zaradi branja obilice knjig "prednost pred znanstveno šolanimi specialisti" in da je "dodatno bolje izobražen kot zdravniki, ker ima kot svoboden duh dovolj časa in veselja in želje, da bere".

Izrazil je tudi pripravljenost, da ga stroka namerno okuži s koronavirusom, da bi ugotovil, kako nevarna je zanj v resnici bolezen covid-19. 

"Kaj se dogaja ob nedeljah na RTV Slovenija?"

Včerajšnji Gradišnikov nastop na TV Slovenija je danes na družbenih omrežjih dvignil precej prahu. Odzivi na pisateljeve besede so bili burni, prav tako je bilo mogoče zaslediti precej kritik na račun izbiranja gostov za televizijske oddaje. 

Ne spreglejte