Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 4. 2014,
17.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor mladi

Sobota, 5. 4. 2014, 17.50

8 let

Borut Pahor: Propad EU bi pomenil popolno dekadenco starega kontinenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Borut Pahor je udeležencem Dijaške nacionalne konference spregovoril o prihodnosti EU. Pozval jih je, naj si prizadevajo, da gre EU naprej.

Propad EU bi po njegovem pomenil "popolno dekadenco starega kontinenta". Koristi od EU so po njegovem mnenju večje od problemov v EU in evropski denarni uniji.

Razpad EU kot najslabša možnost Mladi se bodo morali po Pahorjevih besedah v naslednjih 20 letih soočiti z zelo velikimi in danes nepredstavljivimi spremembami. Kot je dejal, sta v EU dve možnosti, ena je poudarjanje razlik znotraj EU, ki omogoča sodelovanje, druga pa je zaton ali celo razpad EU.

"Zavedajte se, da je to najslabša možnost," je udeležencem 6. Dijaške nacionalne konference, ki jo skupaj z drugimi organizacijami ta konec tedna v Ljubljani pripravlja Dijaška organizacija Slovenije, dejal Pahor.

Ob tem je poudaril, da so koristi od EU večje od problemov. Tega se moramo po njegovem mnenju zavedati, tudi če naša pričakovanja do EU niso popolnoma uresničena.

"Evropejci nikoli niso dolgo živeli v miru" Kot je pojasnil, takih procesov, kot je povezovanje v okviru EU, v zgodovini nikoli nismo poznali. Evropejci po njegovih besedah nikoli niso dolgo živeli v miru in nikoli niso živeli skupaj po lastni volji. "Na vas je, kako boste vodili te procese naprej," je dejal mladim.

Tudi za Slovence EU po Pahorjevem prepričanju ni problem, ampak je rešitev. Slovenija bi se v krizi še veliko težje znašla, če ne bi bila v EU in v območju evra, meni Pahor. Glede aktualnih razmer pri nas pa je dejal, da če odšteje nevarnost politične krize, med slovenskimi javnimi sistemi največjo nevarnost vidi v zdravstvenem sistemu.

Dijake je zanimalo tudi, kdaj se je Pahor prvič srečal z EU in kako se pravilno odločiti, koga podpreti na prihajajočih evropskih volitvah. Pahor jim je tako predstavil del svoje zgodbe. Do posameznih kandidatov na majskih evropskih volitvah pa se, kot je dejal, ne bo opredeljeval, prizadeval pa si bo, da bi se volitev udeležilo čim več ljudi. Na vprašanje, ali bi morala biti udeležba na volitvah obvezna, je odgovoril, da je izrekanje politična volja in pravica, zato ima vsak tudi pravico, da ostane doma.

Dijake bo obiskal tudi Jelko Kacin Med delavnicami, predavanji in drugimi aktivnostmi, ki sestavljajo Dijaško nacionalno konferenco, je poleg pogovora s Pahorjem danes na sporedu tudi obisk evropskega poslanca Jelka Kacina (ALDE/LDS), ki se bo udeležil pogovora o priložnostih, izzivih in prihodnosti EU z udeleženci konference. Konferenca, ki so jo začeli v petek, pa se bo zaključila v nedeljo.

Dijaška nacionalna konferenca je tudi osrednji dogodek 12-tedenske kampanje Dijaške organizacije Slovenije, v okviru katere želijo mladim približali nastanek ter zgodovino EU, simbole in države članice, predvsem pa med mladimi krepiti in vzpodbujati aktivno evropsko državljanstvo in evropsko identiteto.

Ne spreglejte