Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
15.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor volitve

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 15.52

8 let

Borut Pahor: Predčasne volitve možne julija, brez krajšanja rokov pa konec avgusta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predčasne volitve v primeru skrajšanja roka, ki ga ima predsednik za predlaganje mandatarja, so možne julija, brez skrajšanja roka pa konec avgusta - razen v primeru predloga za novega mandatarja.

V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so sicer spomnili na stališče pravnikov, da je avgust neprimeren za izvedbo volilnih opravil oziroma volitev.

"Problem, s katerim se sooča država po odstopu vlade, je, da se - upoštevaje ustavne, zakonske in poslovniške roke - verjetne predčasne volitve lahko izvedejo v juliju ali avgustu, če ni podan ali izglasovan predlog za mandatarja," v sporočilu za javnost pojasnjujejo v uradu predsednika republike.

"Avgust neprimeren mesec" Ob tem so dodali, da so si bili na nedavnem posvetu pri Pahorju ugledni pravni strokovnjaki enotni, da je avgust neprimeren mesec za izvedbo volilnih opravil oziroma volitev.

Spomnili so tudi, da je roke za razpis in izvedbo predčasnih volitev določil način padca sedanje vlade. Vlada namreč po njihovih navedbah ni izgubila zaupanja v parlamentu (v tem primeru bi bili roki za izvolitev novega mandatarja ali razpis predčasnih volitev krajši), ampak je odstopila. To v skladu z ustavo, zakonom in poslovnikom DZ določa drugačen, daljši čas za iskanje novega mandatarja ali razpis predčasnih volitev.

DZ se je z odstopom vlade seznanil 8. maja, so spomnili. Po tem datumu ima predsednik republike na voljo največ 30 dni, ko lahko predlaga mandatarja ali obvesti DZ, da se za to ni odločil. Predsednik republike lahko državni zbor o tem obvesti tudi prej in utemelji razloge za tako odločitev.

Predsednik republike danes na pogovorih z vodji poslancev Po seznanitvi DZ z njegovo odločitvijo pa imajo poslanci na voljo 14-dnevni rok, v katerem lahko predlagajo kandidata za mandatarja. Po izteku tega roka imajo na voljo še 48 ur, v katerih je mogoče v DZ odločiti o morebitnem glasovanju o kandidatu za mandatarja s potrebno relativno večino za izvolitev.

Ob tem Pahor ocenjuje, da v tem smislu ni dobrih rešitev, so samo slabe ali manj slabe.

Predsednik republike je danes opravil pogovore z vodji poslancev SDS, PS, poslanske skupine nepovezanih poslancev in SD, ki so ponovili, da novega mandatarja ne bodo predlagali. Pahor bo posvetovanja z vodji ostalih poslanskih skupin opravil v torek.

Ne spreglejte