Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 8. 2017,
18.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mura hidroelektrarna Unesco

Sobota, 12. 8. 2017, 18.03

6 let, 6 mesecev

Bomo na Muri zgradili hidroelektrarne ali bomo območje zaščitili? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Država ima težave z vizijo za reko Muro, ki velja za eno od naravno najbogatejših rek pri nas. Naravovarstveniki si jo želijo na seznamu Unescovih območij, hkrati pa so v državnih načrtih še vedno elektrarne na Muri. To dvoje gre težko skupaj. In še en slovenski absurd: medtem ko Mura velja za eno od rek z največjim pretokom pri nas, se kmetje na okoliških njivah spopadajo s sušo.

Novinar: Uroš Maučec / Video: Planet TV


Energijo toka Mure z mlinskimi kolesi izkoriščajo že stoletja. Hidroenergetski potencial Mure je v nasprotju s sosednjo Avstrijo pri nas neizkoriščen. Zadnji državni akcijski načrt za obnovljive vire energije med potencialnimi projekti sicer predvideva tudi murske elektrarne, a jim kmetijski minister in podpredsednik vlade Dejan Židan nasprotuje.

"Nam kar naprej vsiljujejo elektrarne na Muri, čeprav vemo, da to niti ekonomsko ni, pa tudi potenciala ni na Muri. Tisto, kar mi razmišljamo, ko govorimo o Muri, pa je turizem," pravi minister Židan.

Hidroelekrarna ali zaščiteno območje?

Kljub temu so že pripravljene študije različic, za prvo hidroelektrarno pa okoljsko ministrstvo tudi vodi postopek državnega prostorskega načrta. To isto okoljsko ministrstvo pa je na Unesco poslalo vlogo za razglasitev biosfernega območja Mura, čeprav ni jasno, ali so elektrarne na zaščitenem območju sploh mogoče.

"Predlog biosfernega območja smo pripravili na podlagi obstoječih statusov, ki jih imamo. Bomo videli, kako se bodo odvijali postopki in potem bomo lahko tudi odgovorili, ali bomo lahko imeli oboje ali ne," je povedala Gordana Beltram z ministrstva za okolje in prostor.

Čeprav imajo Muro, se kmetje borijo s sušo

Medtem pa si svoje od Mure želijo tudi kmetje. Nemočno namreč opazujejo, kako mimo njih v času največje suše tečejo velike količine vode, ki bi jih lahko izkoristili za namakanje. Kmetje s prstom kažejo na lokalno oblast in državo. Minister Židan pa vrača žogico: "V nobenem primeru naj ne računajo na druge. Ko bodo pomurski kmetje sami spoznali, da potrebujejo namakanje, se morajo, kot povsod drugod, ustrezno organizirati, vključiti svoje župane in pripraviti svoj projekt, mi pa bomo zagotovili stoodstotno sofinanciranje."

Trenutno kaže, da bo država plačala za sedem novih namakalnih sistemov, a niti eden ne bo črpal vode iz Mure, saj se tukajšnji kmetje in župani še niso dogovorili.

Ne spreglejte