Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 1. 2014,
18.46

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bohinj nepremičninski davek Triglavski narodni park

Sreda, 8. 1. 2014, 18.46

5 let, 7 mesecev

Bohinjci za davčno oazo ali izključitev iz parka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tamkajšnjim prebivalcem se zdi sporno, da je Bohinj uvrščen v isti razred nepremičninske obdavčitve kot Ljubljana. Domačini zahtevajo tudi izstop določenih območij iz Triglavskega narodnega parka.

Bohinjci že dlje časa opozarjajo na omejitve, ki jih pestijo pri življenju in gospodarjenju v Triglavskem narodnem parku. Novo težavo predstavlja davek na nepremičnine in Bohinjci bodo, kot so opozorili na današnji problemski konferenci, vztrajali, da se spremenijo stopnje obdavčitve na varovanem območju ali pa bodo izstopili iz parka.

"Zahteva za izstop določenih območij povsem legitimna" "Nepremičninski zakon uvršča Bohinj v isti razred obdavčitve kot Ljubljano, čeprav imamo številne omejitve, domačini plačujemo davke za nekaj, česar ne moremo koristiti. To je absurd," je na problemski konferenci s simbolnim naslovom Ali bo Bohinj "in" ali bo "hin" dejal bohinjski župan Franc Kramar.

Zaveda se, da je država v težkem finančnem položaju in so pričakovanja glede finančnih spodbud morda neutemeljena, "je pa zahteva Bohinjcev za izstop določenih območij iz parka povsem legitimna". Spomnil je, da je več kot 90 odstotkov zbranih na zborih občanov že zahtevalo spremembe zakona o parku tudi v smislu izstopa naseljenih območij, Bohinjskega jezera in Vogla iz območja parka.

Na današnji konferenci zbrane predstavnike države je Kramar pozval, naj na novo definirajo vrednotenje nepremičnin in upoštevajo omejitve v varovanih območjih, kar pomeni, da se Občina Bohinj uvrsti v najnižji možni razred obdavčitve.

"Skrajni čas je, da država začne uresničevati svoje zakone" Po drugi strani so Bohinjci dali pobudo, da bi bile v zameno za obstoječih 67 omejitev znotraj parka nepremičnine v parku celo oproščene davka. "Če bi država vsaj to voljo pokazala, potem bi rekli, da ima park en smisel," je izpostavil predsednik Krajevne skupnosti Stara Fužina Pavel Zalokar.

Med zahtevami Bohinjcev sta sicer tudi sprememba zakona o parku v skladu z memorandumom, ki ga je pripravila občina, in dosledno izvajanje členov zakona o razvojnih spodbudah. Poleg tega pa še sprejem uredbe, s katero bi se bohinjsko ribolovno območje v celoti dodelilo bohinjski ribiški družini, in pospešitev postopkov za izdajo gradbenega dovoljenja za smučišče 2864.

"Skrajni čas je, da država začne uresničevati svoje zakone, ali pa naj celotno območje vrne nazaj v upravljanje lokalne skupnosti, ki je skozi stoletja že pokazala, da to območje zna ohranjati," je izpostavil Kramar in opozoril, da so Bohinjci drugorazredni državljani, ki ne morejo odločati in upravljati svojega območja.

Ne spreglejte