Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 5. 2012,
14.25

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 5. 2012, 14.25

8 let, 3 mesece

Bodo novci spet skrhali slovensko-hrvaške odnose?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko problem deviznih vlog nekdanjih hrvaških varčevalcev nekdanje LB Zagreb znova privre na plano, Hrvaška in Slovenija pa njegovo reševanje spet različno razumeta

Sosedje so nam jo znova zagodli! Ko smo že vsi mislili, da so "presenečanja" med državama v času hrvaškega vstopanja v EU izključena, je spet priletelo. Vlada Zorana Milanovića je malce na skrivaj podprla dve hrvaški banki, ki sta sicer v rokah italijanskih bank, v tožbi proti nekdanji Ljubljanski banki Zagreb. Nič ne velja dogovorjeno, kaj šele podpisano: tudi tako opevani in medijsko izpostavljeni dogovor Kosor-Pahor iz leta 2010, da bosta sosedi pri reševanju problema nekdanjih deviznih vlog upoštevali dogovor o nasledstvu iz leta 2001. Aprilska odločitev hrvaške vlade je poteptala dogovore o nasledstvu nekdanje SFRJ in reševanje problema deviznih vlog. Kaj storiti zdaj?

"Poteza hrvaške strani je nenavadna. Znova na neki novi način odpreti vprašanje deviznih vlog je skrajno neprimerno. Naša vlada pa bi morala vztrajati pri tistem, kar je bilo dogovorjeno, skratka pri pogodbi z Dunaja o nasledstvu SFRJ iz leta 2001 in vsemu preostalemu, kar je bilo pozneje dogovorjeno med tistimi, ki so imeli v pogajanjih pooblastila, da se v imenu Hrvaške pogajajo s Slovenijo. Na tem bi morala Janševa vlada striktno vztrajati in pričakujem, da bo to tudi storila!"

"Res je, da smo sosedje, res je tudi, da imamo nekatere skupne interese, pa tudi nekatere različne interese in seveda tudi različno zgodovino. Nujno potrebno je, da se ugotovi, da je aktualna hrvaška vlada vstopila na neko področje, ki je "off limit", vsa stvar je zadeva bodisi bank ali sukcesije. Tožiti Slovenijo se mi zdi malce balkanska manira."

"Gre za staro zgodbo, ki se očitno ni končala in je na Hrvaškem priročna, ko potrebujejo strnitev nacionalnih vrst. Jaz se ne bi preveč vznemirjal, ob tem pa dvomim, da bi Slovenija blokirala ratifikacijo pristopne pogodbe. To bi bil dodaten problem za EU, ker ta hip ni nobene evforije za hitro vstopanje v Unijo."

"Če drži, da obstaja dogovor o sukcesiji in reševanju problema, potem Hrvaška krši ta dogovor, in to seveda ni nekaj, kar bi bila dobra popotnica v postopku ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe. Slovenija ima vse karte v svojih rokah, zato ne bi delal kakšnih velikih zaključkov."

"Samo idiot verjame Hrvatom in hrvaškim vladam. Vse slovenske vlade od Peterletove (Demosove) naprej so se priklanjale našim južnim sosedom. Naši politiki, ki so vodili te vlade, niso imeli pojma o zgodovini, o slovenski državnosti in niti kančka patriotizma."

Ne spreglejte