Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2013,
15.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marko Filli

Četrtek, 10. 10. 2013, 15.44

8 let

Bo vodstvo RTV tudi tokrat zamižalo pred kršitvami?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ukrepanje vodstva RTV Slovenija zoper nepravilnosti, ki se dogajajo na nacionalni televiziji, bo pokazalo, koliko sposobnosti in moči ima, meni prvi nadzornik Miha Klun.

Za nepravilnosti, ki se dogajajo v informativnem programu Televizije Slovenija in na katere je opozorila anonimka, bodo morali odgovarjati neposredno vpleteni, tudi odgovorna urednica Ksenija Horvat Petrovčič. Nadzorni svet pričakuje disciplinske ukrepe in razrešitve, ukrepi generalnega direktorja RTV Slovenija in programskega direktorja televizije, Marka Fillija in Janeza Lombergarja, pa bodo pokazali, koliko sposobnosti in moči imata, pravi Miha Klun.

Marko Filli: Nepravilnosti ne morejo ostati nekaznovane Generalni direktor je v odzivu potrdil, da je revizija opozorila na nepravilnosti, ki pa ne smejo ostati nekaznovane. Kako bodo ukrepali, bo najprej predstavil nadzornikom. Dodal je, da gre za posamične primere, ki jih ni mogoče posploševati na ves zavod in jih predstavljati kot sistemske.

Posebej pa je opozoril, da so sklepi prvega nadzornika o zakonitosti izplačil dopusta, bolniških nadomestil in rekreativnega dopusta honorarnim sodelavcev prenagljeni, saj se nanašajo na določila Kolektivne pogodbe za poklicne novinarje, ki pa dopušča več razlag.

Je Filli želel prikriti odgovornost programskega direktorja? Kako odziven je pri odkrivanju in opozarjanju na napake, se je Filli že izkazal v primeru nepregledne namembnosti trošenja razvojnih sredstev na televiziji, ki je skoraj odnesla Lombergarja. Klun je namreč opozoril, da bi Filli v tem primeru lahko že sam ugotovil, kako in zakaj porabljajo ta sredstva, a ni nič ukrepal, dokler ga na to nista opozorila programski in nadzorni svet. A Filli se zagovarja, da o tem odločata, ugotavljata in presojata prav ta dva organa. Dodaja, da je v tem primeru tudi ustrezno ukrepal, ko pa je predlagal razrešitev direktorja televizije, pa v programskem svetu ni bilo več podpore. Kluna je sicer v tej zgodbi zmotila izjemna lahkotnost, s katero je Filli pokazal na Lombergarja brez kakršnekoli celovite analize. To so sicer nadzorniki zahtevali naknadno, o njej bodo razpravljali na oktobrski seji nadzornega sveta.

Si bo vodstvo tudi prihodnje leto izplačalo denarno nagrado? Spomnimo, da je bil Marko Filli na precej slabem glasu to poletje, ko si je skupaj z nekaterimi menedžerji nacionalke nakazal denarno nagrado za delovno uspešnost. Nadzorniki v tem primeru sicer niso bili prav strogi, saj "gre za zelo zapleteno zadevo, težava pa je v neusklajeni zakonodaji", pojasnjuje Klun. Med drugim gre za navzkrižje zakonov o javnih uslužbencih in o RTV, saj prvi dopušča izplačevanje nagrade, drugi pa ne. Zato tudi ministrstvo za kulturo ni nič ukrepalo v zvezi s tem, teoretično pa je mogoče, da si bodo nagrade izplačali tudi prihodnje leto. A Klun meni, da bo po letošnjem odzivu javnosti vodstvo vendarle bolj previdno.

Ne spreglejte