Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 4. 2017,
9.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Miran Zupanič RTV Slovenija Marko Filli

Petek, 7. 4. 2017, 9.49

6 let, 7 mesecev

Programski svetniki RTVS želijo zamenjati Marka Fillija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Marko Filli | Foto STA

Foto: STA

V ponedeljek bodo programski svetniki odpirali prijave na javni razpis za generalnega direktorja RTV Slovenija, med njimi pa je tudi prijava Marka Fillija. Svetniki že imajo načrt, kako bodo Fillija zamenjali z Miho Lamprehtom, piše spletni portal pozareport. Informacijo so nam potrdili tudi naši viri, Lampreht trdi, da se o tem ni z nikomer pogovajal.

Prejšnji teden se je iztekel javni razpis za novega generalnega direktorja RTV Slovenija, neuradno pa so prispele tri prijave – Marka Fillija, ki že skoraj eno leto opravlja funkcijo v. d. generalnega direktorja RTV, Igorja Kadunca, nekdanjega finančnega direktorja RTV, in Dušana Hedla, glasbenika in nekdanjega direktorja mariborskega študentskega radia Marš, navaja pozareport.si.

Ker – kot piše pozareport.si – Hedl naj ne bi izpolnjeval vseh formalnih pogojev, Kaduncu pa svetniki niso večinsko naklonjeni, edini resen kandidat ostaja Filli, čeprav tudi ta na prejšnjem glasovanju, ko se je pomeril z Urošem Grilcem in Igorjem Rozmanom, ni dobil potrebne večine glasov programskih svetnikov.


Preberite še:


Pozareport piše o postopku, kako svetniki želijo zamenjati Fillija, enako pa pravijo tudi naši viri:

  • sindikati znotraj RTV bodo predsedniku Miranu Zupaniču in predsedniku nadzornega odbora Petru Grašku poslali dopis, v katerem bodo "napadli" Marka Fillija,
  • na seji 24. aprila bodo nekateri svetniki predlagali ponovitev javnega razpisa za generalnega direktorja
  • in za novega v. d. generalnega direktorja RTV predlagali direktorja Radia Slovenija Miha Lamprehta.

Za oba predloga potrebujejo večino glasov programskih svetnikov, za kar po naših informacijah že intenzivno lobirajo. Tako bi bil Lampreht, ki sicer navidezno podpira Fillija, "prisiljen" tega izriniti in prevzeti vodenje slovenske javne medijske hiše, trdijo naši viri.

Lampreht: Z nikomer se nisem pogovarjal o tem

Lampreht zatrjuje, da je o tem danes prebral v medijih in da se o možnosti, da bi postal v. d. generalnega direktorja, ni z nikomer pogovarjal. V vlogi direktorja radia je zadovoljen in ima dovolj dela in izzivov, je povedal. Želi pa si, da bi se postopek končno razpletel in bi zavod dobil stabilno vodstvo.

"Marko Filli ima mandat do 9. maja 2017. Ne gre za to, da bi programski svetniki koga odstranili. Gre zato, da verjetno zdaj zelo aktivno potekajo premišljevanja, kako bo programski svet odločal v naslednjem krogu volitev, ki bo 24. aprila," pravi predsednik programskega sveta Miran Zupanič.

Na naše vprašanje, ali ve, ali se kakšna skupina svetnikov povezuje proti Filliju, pa je odgovoril, da je naloga svetnikov izbrati najbolj kompetentno osebo za ta položaj. "Ko rečete proti, se ustvarja vtis, da komurkoli ta funkcija pripada," je dejal Zupanič.

Zapleti ob postopku imenovanja leta 2014

Zadnji postopek izbora generalnega direktorja RTV Slovenija je zaznamoval spor z Natašo Pirc Musar, ki je bila na razpisu leta 2014 Fillijeva protikandidatka. Na prvem glasovanju je bila izvoljena Pirc Musarjeva, nato pa je bilo zaradi napačne sestave sveta glasovanje razveljavljeno, imenovan pa je bil Filli.

Sodišče je imenovanje Fillija razveljavilo, od takrat funkcijo opravlja kot vršilec dolžnosti, saj novega generalnega direktorja RTVS programski svet še ni izvolil.
Ne spreglejte