Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2017,
14.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

Natisni članek

Marko Filli RTV Slovenija

Ponedeljek, 23. 1. 2017, 14.46

6 let, 6 mesecev

Bodo člani programskega sveta generalnega direktorja RTV izbirali skriti pred javnostjo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

RTV Slovenija | Foto STA

Foto: STA

V boju za stolček generalnega direktorja RTV Slovenija so Marko Filli, Uroš Grilc in Igor Rozman. Kako bodo člani programskega sveta glasovali, še ni jasno, izbor pa želijo opraviti brez nadzora javnosti.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija izbira novega generalnega direktorja. Za izvolitev je potrebnih 15 glasov članov sveta. Teh po poročanju spletnega portala pozareport.si nima zagotovljenih še nobeden od kandidatov.

Sindikat novinarjev: Seja in glasovanje naj bosta javna

Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Izvršni odbor Sindikata novinarjev Slovenije in Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije nasprotujejo predlogu predsednika sveta Mirana Zupaniča, da bi seja potekala za zaprtimi vrati, in svetnike pozivajo, "naj omogočijo javno razpravo o novem generalnem direktorju RTV Slovenija, prav tako naj javno in pregledno potekajo tudi volitve. Gre za javno osebnost, ki bo vodila največjo medijsko hišo v državi, javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, ki se financira z večinskim deležem javnih sredstev. Za program in delovanje RTV Slovenija plačujejo skoraj vsa gospodinjstva v državi," so zapisali v izjavi.

Javno glasovanje zahteva tudi zakon.


Preberite še:

Kdo bo izvedel reforme, ki jih potrebuje RTV Slovenija?

Nataša Pirc Musar ne želi biti več generalna direktorica RTV Slovenija, Filli zdaj v. d. direktorja

Kdo nam je ugrabil javno RTV, ki jo še vedno plačujemo?


Marko Filli, magister elektrotehnike, od maja lani opravlja funkcijo v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija, pred tem pa je bil generalni direktor s polnim mandatom. Na to funkcijo je bil izvoljen že dvakrat.

Uroš Grilc, doktor filozofije, je direktor urada za mladino na ljubljanski mestni občini, v vladi Alenke Bratušek je bil minister za kulturo iz kvote Pozitivne Slovenije. Pred tem je bil zaposlen na ministrstvu za kulturo, vodil je tudi oddelek za kulturo na MOL.

Igor Rozman je bil pred leti vodja televizijske produkcije na RTVS, zdaj pa je zaposlen v planski službi televizije.

"Za spremembe ni dober nobeden od treh kandidatov"

Fillijevo delo je javnosti poznano, saj RTV Slovenija vodi že od leta 2010, Grilc pa je za nekatere sporen kandidat za to mesto, ker je bil minister.

"Ker je bil Uroš Grilc minister v obdobju zadnjih petih let, ne bi mogel biti izvoljen v programski svet RTV Slovenija, po drugi strani pa mu zakonska določba ne prepoveduje imenovanja za generalnega direktorja RTV Slovenije, kar je svojevrstni absurd in v nasprotju z duhom zakona," menijo v Združenju novinarjev in publicistov. Generalni direktor RTVS ima po njihovem mnenju velik vpliv na delo novinarjev javnega zavoda in mora zato biti neodvisen od politike.

Za spremembe, ki jih potrebuje RTV Slovenija, ni dober nobeden od treh kandidatov za generalnega direktorja, je za Siol.net dejal publicist in strokovnjak za področje stikov z javnostjo Božidar Novak.

Generalni direktor imenuje direktorja TV in radia

Med ključne pristojnosti direktorja RTV Slovenija spada imenovanje direktorja Televizije Slovenija in direktorja Radia Slovenija. Televizijo trenutno vodi Ljerka Bizilj, ki je mandat nastopila novembra 2014, radio pa Miha Lampreht, ki so ga na to funkcijo znova imenovali februarja 2015. Njun mandat traja štiri leta.

Zapleti ob postopku imenovanja leta 2014

Zadnji postopek izbora generalnega direktorja RTV Slovenija je zaznamoval spor z Natašo Pirc Musar, ki je bila na razpisu leta 2014 Fillijeva protikandidatka. Na prvem glasovanju je bila izvoljena Pirc Musarjeva, nato pa je bilo zaradi napačne sestave sveta glasovanje razveljavljeno, imenovan pa je bil Filli.

Višje delovno in socialno sodišče je po pritožbi Pirc Musarjeve lani imenovanje Fillija razveljavilo, Pirc Musarjeva pa je trdila, da je generalna direktorica s tem postala ona. Pred sodiščem zato še vedno izpodbija imenovanje Fillija za vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija in napoveduje, da bo izpodbijala tudi imenovanje novega generalnega direktorja, ne glede na to, kdo bo imenovan. Dodaja še, da je vodenje te organizacije ne zanima več.
Ne spreglejte