Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2007,
14.15

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 12. 2007, 14.15

8 let, 2 meseca

Bo Pahor postal novi premier?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik SD Borut Pahor je na današnji novinarski konferenci predstavil priprave na parlamentarne volitve leta 2008.

Po Pahorjevih besedah je strankin kolegij na zadnji seji sprejel predlog, da bo mandatar SD v primeru zmage na volitvah on kot njen predsednik. Če bo predlog v petek potrdilo tudi predsedstvo stranke, je Pahor napovedal, da bo še pred novim letom začel pogovore s kandidati, ki bi v primeru zmage prevzeli ministrske resorje. Pahor se ne boji, da bi se s prehitrim začetkom predvolilne kampanje ponovila zgodba predsedniških volitev. Kandidati za ministre ne bodo le člani stranke Po Pahorjevih besedah je kolegij stranke v petek sprejel tudi osnutek končnega besedila ocene stanja z naslovom Slovenija danes. Če bo osnutek v petek potrdilo tudi predsedstvo stranke, bo SD na njegovi podlagi s 1. januarja 2008 začela pripravljati alternativni vladni program. Kandidatov za ministre Pahor ne bo izbiral samo med člani stranke, pač pa tudi širše: "V poštev pridejo vsi kompetentni kandidati ne glede na njihovo strankarsko pripadnost," je dejal.

Pohiteli so zaradi negotovosti slovenske politike

V stranki so s pripravami na parlamentarne volitve po Pahorjevih besedah pohiteli zaradi zadnjih razmer v slovenski politiki, ko je bilo zaradi glasovanja o zaupnici vlade v parlamentu kar nekaj negotovosti glede tega, kaj se bo dogajalo v prihodnje. "V stranki tako že tečejo postopki za evidentiranje kandidatov za poslance, ki se bodo končali 25. januarja. Pri tem kandidatov ne bodo predlagali samo občinski in pokrajinski odbori, pač pa tudi predsedstvo stranke, ki ima možnost, da v postopku evidentiranja kandidatov predlaga tudi svoja imena," je dejal Pahor.

Pahorju se zdi še posebej pomembno, da bi v predsedstvo stranke v petek potrdilo sklep kolegija stranke o tem, da bo njen kandidat v primeru zmage na volitvah on kot predsednik stranke: "Na ta način želi namreč stranka jasno in glasno odgovorit na številna vprašanja, ki mi jih postavljajo novinarji o tem, kdo bi bil strankin kandidat za mandatarja v primeru, da bi stranka zmagala na volitvah. Prav tako smo prepričani, da je prav, da ljudje vnaprej vedo, kdo bo strankin mandatar, če ji bodo zaupali svoj glas."

V primeru potrditve, pogovori s kandidati še pred novim letom

Če ga bo predsedstvo potrdilo kot strankinega kandidata za mandatarja, namerava Pahor še pred novim letom začeti pogovore s kandidati, ki bi v primeru strankine zmage na volitvah in oblikovanja vladne koalicije, prevzeli ministrski resorje. Pri tem kandidatov ne namerava izbirati samo med člani stranke, pač pa tudi širše: "V poštev pridejo vsi kompetentni kandidati ne glede na njihovo strankarsko pripadnost." Pogovori s kandidati naj bi bili končani najpozneje do poletnih počitnic.

Na vprašanje, ali se ne boji, da bi se stranki s prehitrim začetkom predvolilne kampanje ponovila zgodba Lojzeta Peterleta z zadnjih predsedniških volitev, je predsednik SD odgovoril, da se tega ne boji. Po njegovih besedah gre namreč pri parlamentarnih volitvah za drugačno zgodbo kot pri predsedniških volitvah, saj je "treba je pripraviti program in ekipo". "Zato lažna skromnost ne pride v poštev," je dejal.

Glede morebitne možnosti, da bi stranka po volitvah oblikovala vladno koalicijo skupaj z zdajšnjo največjo vladno stranko SDS, pa je Pahor ponovil že znano stališče iz leta 2005: "Za sklepanje koalicijskih povezav za SD obstajata dva kriterija. Prvi je programska sorodnost strank, druga pa sposobnost ljudi, ki jih lahko koalicijski partnerji ponudijo v koalicijo. Tega stališča SD do danes ni spreminjala."

Ne spreglejte