SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo Mramor znotraj koalicije znal uveljaviti tisto, kar je resnično dobro za Slovenijo?

3

termometer

 | Foto:
Cerarjevega kandidata za finančnega ministra Dušana Mramorja po besedah ekonomistov čakajo zahteve mednarodnih institucij in reforme, od katerih ne bo mogoče odstopati.

Ekonomist Boris Pleskovič pravi, da se bo moral Mramor spoprijeti z zahtevami Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada, ki gredo v smeri privatizacije državnega premoženja, stabilizacije javnih financ in reforme trga dela, saj je bilo na teh področjih v preteklosti narejeno zelo malo.

"Pomembno je, da se privatizacija ne ustavi" Opozoril je, da se je država zavezala, da bo privatizirala 15 podjetij, zato se mu zdi pomembno, da se ta proces ne ustavi, saj nas bi Bruselj lahko v nasprotnem primeru kaznoval, med drugim tudi z zamrznitvijo evropskih kohezijskih sredstev, kar bi bila glede na stanje v državni blagajni prava katastrofa.

Po Pleskovičevih besedah bo moral biti Mramor v času vodenja "enega najpomembnejših ministrstev v tem času" dovolj prepričljiv, da bo lahko uveljavil tisto, kar je resnično dobro za Slovenijo, ne pa zgolj za posamezno koalicijsko stranko ali lobije.

"Koalicija bo očitno zelo zahtevna" Rasto Ovin z mariborske ekonomske fakultete poudarja, da je Mramor že dokazal, da ima znanje, da pa je vloga, ki jo bo imel v politiki, nekaj drugega, zato bo moral na tem položaju uveljaviti tudi svoje izkušnje, saj mora ukrepe, ki jih bo predlagal, podpreti tudi koalicija, "ki bo očitno zelo zahtevna".

Dejal je, da od reform ne bo mogoče odstopati, saj bi to pomenilo samo še slabše javne finance. Po njegovem je pomembno, da se doseže ravnotežje med konsolidacijo javnih financ in pa med tem, da se virov financiranja ne zapira "kar tako v tri dni", to doseči pa je, kot dodaja Ovin, umetnost finančne politike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin