Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 5. 2013,
12.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stranke Miro Cerar

Sreda, 1. 5. 2013, 12.08

7 let, 12 mesecev

Bo Miro Cerar vodil vstajniško stranko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Alternativa temu, da protesti kot oblika nestrinjanja z delovanjem trenutnih političnih elit zamirajo, je ustanovitev novih političnih strank. Govori se vsaj o dveh, med njima je tudi Solidarnost.

V času relativno nizkega zaupanja ljudi v delujoče stranke se odpira prostor za nastanek novih. Stranka Solidarnost – za pravično družbo, ki na pobudo prof. dr. Jožeta Pirjevca nastaja iz Odbora za pravično in solidarno družbo, se že ustanavlja, občni zbor naj bi imeli najpozneje jeseni. Stranka naj bi po besedah Jožeta Pirjevca "zapolnila praznino, ki vlada na levi", saj po njegovem mnenju ne SD ne Pozitivna Slovenija nista več klasični levi stranki. Vse od prvih protestov se v javnosti krepi ideja, da bi nove stranke lahko nastale prav iz vstajniškega gibanja. Uroš Lubej iz skupine Vseslovenska ljudska vstaja je po peti vseslovenski ljudski vstaji v soboto pojasnil, da ga ljudje nagovarjajo k ustanovitvi stranke, vendar bi za to potrebovali več časa. "Mislim, da je slovenska javnost dovolj jasno pokazala, da v obstoječo politiko nima pravega zaupanja, in mislim, da potencial za novo stranko je," je dejal.

Bo predsednik vstajniške stranke Miro Cerar?

Kot potencialnega vodjo nove vstajniške stranke se po poročanju STA-ja omenja predvsem pravnika Mira Cerarja, ki je za STA potrdil, da ima zadnji čas občasne stike "z aktivnimi predstavniki civilne družbe". Kot je dejal, pa za zdaj ne razmišlja o tem, da bi bil vodja vstajniškega gibanja ali stranke, ki bi iz tega nastala.

Kot je dodal, se v trenutni fazi kljub dobronamernosti številnih predstavnikov vstajniškega gibanja pojavljajo različni pogledi na njegovo organizacijo v prihodnje. Usklajevanje pogledov in bolj homogena organizacija sta za vodilne verjetno kar precejšen izziv, je za STA dejal Cerar, ki se mu ustanovitev stranke kljub vsemu zdi ena od realnih možnosti.

Nove stranke morda tudi iz delujočih strank?

Kot poroča STA, je bilo nekaj namigov o novih strankah mogoče zaslediti celo v strankah, ki že delujejo, predvsem v DL in DeSUS, in sicer zaradi nezadovoljstva dela članstva s političnimi odločitvami vodstev strank.

Nekdanji minister Janez Šušteršič (DL) je ob odstopu s funkcije podpredsednika stranke spomladi dejal, da obstaja političen prostor za pobude, ki bi zagovarjale vsebino klasičnega liberalizma in iz teh načel iskale odgovore na trenutno družbeno krizo. A je Šušteršič namige o tem, da naj bi ustanavljal novo stranko, za STA pred dnevi zanikal.

Tudi v DeSUS se je zaradi nezadovoljstva s politiko predsednika stranke Karla Erjavca oblikovala močna opozicija na čelu s predsednico ljubljanskega mestnega odbora stranke Meto Vesel Valentinčič. Ob razrešitvi s položaja predsednice sveta stranke je med drugim dejala, da se bo prej ali slej oblikovala "dejansko socialna stranka". A so se pozneje v ljubljanskem odboru DeSUS odločili, da ostanejo del stranke, Meta Vesel Valentinčič pa ostaja na čelu ljubljanskega odbora.

Ne spreglejte