SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fafangel: To lahko pričakujemo v prihodnjem mesecu dni #video

10

termometer

"Celotna Evropa, svet gresta skozi novi val epidemije, kjer so številke vedno višje in jih podpihujeta podrazličici omikrona BA.4 in BA.5. Slovenija ni nič drugačna od drugih EU-držav. Nekatere države prednjačijo pred nami le v tem, da so kakšen teden naprej v razvoju tega vala. V Italiji trend okužb še vedno narašča, v Avstriji in Nemčiji se nekako ustavlja. Portugalska je že za vrhom in je ta val že za njimi. Fokus je na tem, da trend naraščanja primerov ne sledi trendu v bolnišnicah," je pojasnil predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel. Kot še napoveduje, lahko v prihodnjih štirih tednih pričakujemo porast številk. 

Predstavniki ministrstva za zdravje na čelu z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom in predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na današnji novinarski konferenci predstavljajo vlogo ministrstva za zdravje (MZ) pri obvladovanju epidemije covid-19. 

"Epidemijo bo obvladovala stroka. Zavedamo se vloge NIJZ in MZ, zato je bila včeraj imenovana Nacionalna skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet. Vodja je dr. Matjaž Jereb. Gre za skupino strokovnjakov, ki bodo pokrili vsa področja zdravstvenega sistema, sestajali se bodo tedensko. Gre za to, da bo jasno, kako se obravnavajo covidni pacienti. Na strani MZ je, da zdravstveni sistem zagotovi ustrezne kapacitete. Naš namen je, da covid umestimo v obstoječi zdravstveni sistem. V tem trenutku so stvari jasne, so pod nadzorom. Ni izrednih razmer, ni izrednega stanja," je v uvodu pojasnil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan

To je naloga na novo ustanovljene nacionalne skupine

Skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike bo oblikovala jasna navodila, kako obravnavati bolnike s potrjeno koronavirusno okužbo in kako bolnike s simptomi okužbe. Skupina se bo sestajala enkrat tedensko, prva navodila pa lahko zdravstvene ustanove po besedah ministra pričakujejo že v četrtek.

Skupino poleg vodje oddelka za intenzivno terapijo na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetne kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaža Jereba sestavljajo zdravniki različnih specialnosti. Med njimi so specialistka družinske in urgentne medicine Renata Rajapakse, ki bo skrbela za primarno raven, zdravnica družinske medicine Tanja Petkovič, ki bo skrbela za domove za starejše, in Polona Gams iz Kirurgije Bitenc kot predstavnica mladih zdravnikov.

Poleg njih so v skupini še infektologinja v UKC Ljubljana Tadeja Kotar in ortoped Matjaž Vogrin, ki bosta skrbela za postelje na navadnih oddelkih, specialistka interne in intenzivne medicine v UKC Maribor Alenka Strdin Košir pa bo bdela na kapacitetami intenzivnih postelj za covidne bolnike.

Predstavnica zdravstvene nege skupini je Janja Perme Hajdinjak, sicer zaposlena na ljubljanski infekcijski kliniki. Za organizacijski del bo še naprej skrbel predstojnik urgentnega centra Splošne bolnišnice Jesenice Robert Carotta, skupaj z zaposleno na ministrstvu za zdravje Biserko Simšič.

Fafangel: Trend naraščanja okužb ne sledi trendu v bolnišnicah

Kot je še povedal Mario Fafangel, so v torek v Sloveniji potrdili 1.470 primerov. Trend naraščanja primerov ne sledi trendu v bolnišnicah.  "Še vedno je to omikron, še vedno hudi poteki bolezni niso takšni, kot so bili predhodno. Tukaj gre zahvala imunosti, ki smo jo dosegli s cepljenjem in prebolevnostjo v teh dveh težkih letih. Strategija ostaja takšna, da skušamo preprečevati hude poteke bolezni in narediti vse, kar lahko, da omejimo število primerov, da bo ta val čim krajši in s čim manj posledicami," je povedal Fafangel in v zaprtih, natrpanih prostorih svetoval nošenje zaščitnih mask. 

Spregovoril je tudi o tem, kaj lahko pričakujemo v prihodnjem mesecu: "V prihodnjih štirih tednih še vedno lahko pričakujemo porast številk. Pričakujemo porast števila okuženih, ampak razmejitev hudega poteka bolezni. Spremljamo stanje in scenarij ostaja nespremenjen. S skupino se še bolje pripravljamo na vse stvari, ki se lahko zgodijo. Nekatere od njih so predvidljive, nekatere ne."

Okužbe Novice Evropo zajel nov val okužb: kje je Slovenija? Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19 Novice Eksplozija novih okužb s koronavirusom v Sloveniji Robert Golob Novice Tudi civilna družba z referendumom nad ideje Roberta Goloba

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin