Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 7. 2022,
11.59

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

15

Natisni članek

Slovenija Koronavirus COVID-19

Sreda, 6. 7. 2022, 11.59

1 leto, 9 mesecev

Evropo zajel nov val okužb: kje je Slovenija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

15

Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske. | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

V torek so v Sloveniji potrdili 1.470 okužb z novim koronavirusom. V primerjavi s prejšnjim torkom, ko so potrdili 1.063 okužb, je število potrjenih primerov precej naraslo. Po besedah predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ Maria Fafangla v prihodnjih štirih tednih lahko še pričakujemo porast okužb. V primerjavi s preostalimi državami EU Slovenija ne izstopa, saj se povsod spoprijemajo z novim valom epidemije. Trend okužb narašča v sosednji Italiji in pri nas, medtem ko številke kažejo, da naših južnih sosedov še ni zajel. Podobno je v preostalih državah Zahodnega Balkana. 

V torek so v Sloveniji ob 619 PCR-testih in 4.547 hitrih antigenskih testih potrdili 1.470 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19, ki jih pridobijo od NIJZ. 

Število potrjenih okužb v državi še naprej raste. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel, pa Slovenija ni nič drugačna od preostalih držav EU, kjer se prav tako spoprijemajo z novim valom epidemije. 

Trend okužb narašča v Italiji, tedenski prirast je kar 55-odstoten. Podobno je v Franciji, kjer po podatkih sledilnika za covid-19 beležijo skoraj 52-odstotni tedenski prirast. V Sloveniji število potrjenih okužb v primerjavi s prejšnjim tednom vztrajno raste, tedenski prirast je 44-odstoten. V Avstriji in Nemčiji trend okužb upada. 

Pogled na spodnji zemljevid kaže, da novi val še ni dosegel Hrvaške in držav Zahodnega Balkana z izjemo Črne gore, kjer beležijo več kot stoodstoten tedenski prirast. 

Medtem na Portugalskem beležijo negativen tedenski prirast. Po besedah Fafangla so tam že dosegli vrh in je novi val že za njimi. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša tisoč, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev je trenutno 567. Trenutno je v državi aktivnih 11.963 primerov. 

V torek je bilo zaradi covid-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 17 bolnikov. Umrla sta dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo. 

Zaradi visokih temperatur se je s ponedeljkom spremenil urnik testiranja na vstopni točki Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana na parkirišču P+R Stanežiče, so sporočili iz ZD Ljubljana.

Sprejem za testiranje s hitrimi antigenskimi testi je od ponedeljka do sobote od 7. do 10. ure. Naročanje na HAGT-testiranje ni potrebno.

Na odvzem PCR-brisa pacienta naroči izbrani osebni zdravnik. Odvzem PCR-brisa lahko posameznik opravi tudi samoplačniško.
Ne spreglejte