Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2019,
13.48

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

fiskalno pravilo fiskalni svet Davorin Kračun Andrej Bertoncelj

Sreda, 23. 10. 2019, 13.48

4 leta, 6 mesecev

Bertoncelj: Vseh tveganj ni mogoče vključiti v proračunske dokumente

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Andrej Bertoncelj | Vlada se po navedbah finančnega ministra Andreja Bertonclja zaveda tveganj, vendar pa teh ni mogoče v celoti vključiti v proračunske dokumente. | Foto STA

Vlada se po navedbah finančnega ministra Andreja Bertonclja zaveda tveganj, vendar pa teh ni mogoče v celoti vključiti v proračunske dokumente.

Foto: STA

Finančni minister Andrej Bertoncelj je zadovoljen z oceno fiskalnega sveta, da sta proračuna za leti 2020 in 2021 skladna s fiskalnim pravilom. Glede opozoril in priporočil fiskalnega sveta je v izjavi za medije dejal, da se vlada zaveda tveganj, ki pa jih ni mogoče v celoti vključiti v proračunske dokumente.

"Zavedamo se, da se gospodarstva v našem območju ohlajajo, prav tako tudi naše domače gospodarstvo," je ob robu obravnave predloga davčnih sprememb v državnem zboru dejal finančni minister Andrej Bertoncelj. Minister bo priporočila skrbno preučil, je pa po njegovih besedah "težko vse nevarnosti in pasti vključiti s številkami v proračunske dokumente".

Spomnil je, da je vlada po poslabšanju gospodarske napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj nemudoma ukrepala ter zmanjšala državno porabo za sto milijonov evrov. Slovenija beleži tudi višjo gospodarsko rast od povprečja v območju evra. "Skrbno sledimo dogodkom v naših najpomembnejših trgovinskih partnerjih, ob vsaki spremenjeni napovedi se bo vlada nemudoma odzvala, vseh tveganj pa v ta dva dokumenta ni mogoče vključiti," je dejal Bertoncelj.

Davorin Kračun
Novice Fiskalni svet opozarja: Obstaja tveganje, da bomo porabili več, kot je načrtovano

Fiskalni svet zaskrbljen zaradi tveganj, da fiskalna pravila ne bodo upoštevana

Fiskalnemu svetu se zdi skrb vzbujajoče tudi dejstvo, da proračunski dokumenti ne upoštevajo finančnih posledic zakonov, ki so še v fazi sprejemanja. "Poskrbeti moramo, da bomo ohranili gospodarsko rast na tej ravni, zato pričakujemo pozitivne učinke davčne optimizacije na rast potrošnje," je dejal Bertoncelj, ki je napovedal, da bodo učinke davčne optimizacije v proračun vključili po sprejetju.

Fiskalni svet, ki mu predseduje ekonomist Davorin Kračun, je predloga državnih proračunov za leti 2020 in 2021 ocenil s stališča skladnosti s fiskalnimi pravili. "Kar se tiče fiskalnih pravil, so ta izpolnjena," je v torek dejal Kračun. A medtem ko se predloga proračunov na eni strani skorajda bleščita, na drugi strani obstajajo realna tveganja, ki mečejo senco na izpolnjevanje fiskalnih pravil.

Ne spreglejte