Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
18. 10. 2015,
13.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci Šentilj

Nedelja, 18. 10. 2015, 13.14

7 let, 12 mesecev

Begunec iz Afganistana na Šentilju: Srečen sem, da sem tukaj

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
22-letnega Afganistanca, ki je prišel s skupino približno 100 beguncev iz Obrežja, smo srečali na slovensko-avstrijskem mejnem prehodu Šentilj. Od kamor je pot nadaljeval proti Avstriji.

"Tu sem z družino, osem nas je, na poti smo že en mesec. Veliko smo že prehodili, izčrpani smo," nam je ponoči na Šentilju, v slovenskem sprejemnem centru v pogovoru dejal 22-letni Afganistanec. Samo za pot do Turčije so plačali 1400 evrov na osebo, za čoln do Grčije še vsak 900 evrov.

Njegov cilj je Nemčija, kjer že dve leti živi njegov 18-letni bratranec s starši. "Tam hodi v šolo in je zadovoljen z življenjem na varnem. V Afganistanu ni miru ni varnosti, ogrožajo nas Talibani in Islamska država," pravi Abdul. V Nemčiji si želi študirati in si ustvariti dostojno življenje.

"V Afganistan bi se vrnil, če bi tam bilo varno in pogoji za ustvarjanje življenja," doda pred šotorom nastanitvenega centra na Šentilju. Hkrati pove, da je srečen, da je tukaj in že blizu ciljne države.

Prehajanje meje poteka v medsebojnem usklajevanju policij Od petkovega zaprtja madžarske meje prehod beguncev in migrantov čez Slovenijo poteka usklajeno med hrvaško, slovensko in avstrijsko policijo. V Slovenijo begunci prihajajo z vlakom v Čakovec, od koder pa jih z avtobusom peljejo v sprejemne centre Gruškovje, Središče ob Dravi in Petišovce, nekatere pa iz Hrvaške v sprejemna centra na mejne prehode s Slovenijo pripeljejo tudi z avtobusi.

Po registraciji in pregledu prtljage jih prepeljejo v nastanitvena centra v Šentilju in Gornji Radgoni. Od koder pa jih v dogovoru z Avstrijo pospremijo do meje.

V nastanitvenem centru Šentilj je za osnovne potrebe poskrbljeno V nastanitvenemu centru Šentilj, kjer je v šotorih prostora za dva tisoč oseb, do včeraj še ni nihče prenočil, pravi Rudolf Golob iz civilne zaščite. Tu se begunci v manjših skupinah namreč zadržijo največ uro ali dve, kar je odvisno od sprejemanja Avstrije.

Med čakanjem na možnosti nadaljevanja poti so jim v velikem šotoru s klopmi in mizami na voljo hrana in voda ter sanitetni material, kot so vložki in plenice. V manjšem šotoru si lahko izberejo topla oblačila, v preostalih šotorih so pripravljeni za njihovo morebitno prenočitev. Postavljene so tudi kabine za prhanje in stranišča.

V nastanitvenem centru Šentilj imajo še ambulanto, največ je prehladov, pove Golob iz civilne zaščite. Nekateri pa potrebujejo (le) pogovor.

Organizirani prehodi meje Prehod slovensko-avstrijske meje iz Šentilja prav tako poteka organizirano, tako je bilo tudi s skupino, v kateri je bil Abdul.

Ob medsebojnem dogovoru med policijami begunce slovenska policija peš pospremi do Avstrije, kjer jih sprejmejo v tamkajšnjem nastanitvenem centru. Tako na slovenski kot avstrijski strani so prisotni tudi prevajalci.

V Avstriji ponovno opravijo registracijo, od tam pa jih nato prepeljejo v begunske centre. V medsebojnem državnem dogovarjanju je tako prehod beguncem in migrantom med Hrvaško, Slovenijo in Avstrijo za zdaj omogočen do ciljnih držav.

Ne spreglejte