Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sobota,
11. 5. 2013,
14.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matej Avbelj Jernej Letnar Černič človekove pravice

Sobota, 11. 5. 2013, 14.01

7 let, 12 mesecev

Avbelj: Mladi med 30. in 40. letom so zapisani ekonomskemu genocidu

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Varstvo človekovih pravic v Sloveniji je neučinkovito, neenako in odvisno od svetovnonazorskih pogledov oseb, ki zasedajo funkcije v državnih organih ali nevladnih organizacijah, meni Letnar Černič.

Člani iniciative Evropska Slovenija so pripravili zbornik Evropska Slovenija – Prispevki za nov nacionalni program, v katerem je združenih dvajset avtorjev, "katerih prispevki tako po svoji širini in globini predstavljajo nič manj kot slovenski nacionalni program, kakršnega potrebujemo v tem trenutku", poudarjajo v iniciativi.

Kot je zapisano na spletni strani iniciative, so avtorji prispevkov del tako imenovane nevidne generacije, starih med 30 in 40 let, ki jim ni vseeno za usodo naše države. Opozarjajo, da je Slovenija po samozavestnem nastopu na evropskem in svetovnem prizorišču trčila ob čeri globalne finančne in gospodarske krize, dodatno pa jo pretresajo lastne tranzicijske, gospodarske, politične in širše družbene težave, ki jih je do kraja razkrila zdajšnja kriza.

Avbelj poudarja pomen vsebinskega liberalizma Pravnik Matej Avbelj, eden od avtorjev in urednikov zbornika, nam je povedal, da je prav generacija mladih med tridesetim in štiridesetim letom pravzaprav v položaju, v katerem se je znašla Slovenija, zapisana neke vrste ekonomskemu genocidu.

Pojasnil je, da se je v svojem prispevku v zborniku osredotočil na vprašanje temeljev Slovenije kot resnične demokratične in pravne države. Ta temelj je po njegovem mnenju v vsebinskem liberalizmu, ki omogoča svobodo posameznika.

Izpostavil je tudi pomen meritornosti in znanja, na osnovi katerih bi morali zgraditi močne institucije, ki bi ljudi navdajale z integriteto. "Samo tako se bomo lahko plasirali kamorkoli v svetovnem merilu," je zatrdil.

Povedal nam je še, da bodo idejo širili naprej po Sloveniji. 5. junija se bodo tako ustavili v Mariboru, dva tedna pozneje pa bodo na ustavnem sodišču pripravili še strokovno-znanstveni simpozij.

Černič: Slovenija ni normalna država Pravnik Jernej Letnar Černič, ki je pri nastajanju zbornika prav tako sodeloval kot avtor in urednik, je za Planet Siol.net poudaril, da po mnenju avtorjev zbornika Slovenija ni normalna država, vsak od njih pa je predstavil svojo vizijo odgovorne in evropske Slovenije.

Sam se je posvetil varstvu človekovih pravic v Sloveniji, ki je po njegovem mnenju neučinkovito, neenako, selektivno in odvisno od svetovnonazorskih pogledov posameznikov, ki zasedajo določeno funkcijo v državnih organih ali v nevladnih organizacijah.

"Moj sklep je, da moramo, če želimo imeti učinkovito varstvo človekovih pravic, sprejeti enako, učinkovito in odgovorno varstvo človekovih pravic, ki ne bo razlikovalo med posamezniki glede na njihovo politično ali svetovnonazorsko prepričanje," je izpostavil.

Ne spreglejte