SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Anketa: Vlada in politiki z vse nižjimi ocenami

4

termometer

Razpoloženje javnosti do politike se je po obratu v aprilu spet začelo slabšati. Padla je tako ocena vlade kakor tudi ocena večine vodilnih politikov.

Po anketi Dela, v kateri je sodelovalo 609 anketirancev, je vlada za svoje delo dobila srednjo oceno 2,55, kar je znatno slabše kot prejšnji mesec, ko je znašala 2,87, a tudi bistveno bolje kot pred dvema mesecema, ko je bila 1,99. Marca so se anketiranci zadnjič izrekali o Janševi vladi, aprila in maja pa o vladi Bratuškove.

Vse več neopredeljenih Razmerja med strankami so po tej anketi že nekaj časa ustaljena, vrstni red ta mesec pa je enak kot zadnjič. S 15,9 odstotki vodi SD, sledi SDS z 12 odstotki in PS z 8,6 odstotka. Razlike v primerjavi s prejšnjim mesecem niso velike, dolgoročnejši trend pa pokaže, da SD in PS po opaznem padcu konec lanskega leta ostajata na isti ravni.

SDS, ki je do letošnjega marca počasi padala, pa zdaj spet počasi raste. SLS ohranja položaj manjše, a trdne parlamentarne stranke (5,8 odstotka). Preostale tri stranke, NSi (3,7 odstotka), Desus (tri odstotke) in DL (2,7 odstotka), se gibljejo po robu parlamentarnega praga.

Tokrat se je znova povečal delež neopredeljenih. Takih, ki so na vprašanje, katero stranko bi volili, odgovorili "nobene", "ne vem", ali "ne bi se udeležil volitev", je skupaj 46,3 odstotka. Aprila je bilo takih 42 odstotkov.

Optimizem, ki ga je prinesla zamenjava vlade, kopni Precej je padla tudi ocena dela državnega zbora: z 2,77 prejšnji mesec na 2,33 ta mesec. Nekaj optimizma, ki ga je v slovensko javnost prinesla zamenjava vlade in se je poznal pri odnosu do vseh institucij, torej po rezultatih ankete hitro kopni.

Bratuškova s četrtega na deseto mesto Skoraj vsi politiki na lestvici so v tokratnem merjenju dobili slabšo oceno kot aprila. Izjemi sta le Matjaž Hanžek in Matej Tonin. Razen prvih dveh na lestvici, Boruta Pahorja in Janeza Potočnika, imajo vsi oceno manjšo od 3 (kar je srednja ocena na lestvici od 1 do 5). To pomeni, da jim je več anketirancev prisodilo negativno oceno kot pozitivno.

Tonin in Hanžek sta tako v primerjavi s prejšnjim mesecem najbolj zvišala svojo oceno. Največjega znižanja je bila deležna Bratuškova, ki je s četrtega zdrsnila na deseto mesto. Z lestvice bosta kot najslabše uvrščena tokrat izpadla Janez Janša in Zoran Janković. Namesto njiju bosta na predlog anketiranih prihodnji mesec na lestvici Ljudmila Novak in Zmago Jelinčič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin