Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 10. 2015,
18.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

begunci migranti Amnesty International

Petek, 23. 10. 2015, 18.29

7 let, 12 mesecev

Amnesty International: Nedopustno je, da begunci noč prespijo na tleh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V javnem pismu slovenska človekoljubna organizacija Amnesty International opozarja na nedopustno ravnanje slovenske države, ki begunce sili, da spijo zunaj, na tleh.

"V noči na petek, ko je bila ob 2. uri zjutraj v Brežicah temperatura samo štiri stopinje Celzija, je okoli dva tisoč beguncev moralo spati zunaj, na tleh. Še 1.400 pa jih je prek polj v temi, v spremstvu policistov, hodilo proti Brežicam," so zapisali v pismu ter nadaljevali, da za tako ravnanje Slovenije ni nobenega opravičila.

Pozivajo vse, da zagotovijo, da so ljudje ob vstopu takoj prepeljani v ustrezne nastanitvene prostore, ki so ogrevani, kjer so zagotovljene ustrezne sanitarije in kjer si lahko dostojno odpočijejo.

"Medtem ko so ljudje spali zunaj na prostem, na tleh, je bilo po Sloveniji praznih več nastanitvenih centrov, namenjenih za sprejem beguncev. Po podatkih Policije ob 6. uri zjutraj so bili popolnoma prazni nastanitveni centri v vojašnici v Vrhniki, v kompleksu v Logatcu, v Lendavi, v starem dijaškem domu v Celju, Stari šoli v Mariboru in v več šotoriščih na drugih lokacijah," se sprašujejo, zakaj so v enem delu države prostori prazni, drugje pa prepolni.

Predstavnica Amnesty International je v četrtek obiskala Brežice in ugotovila, da ni ustrezno poskrbljeno za vodo in hrano za begunce. Zdravnica, ki je včeraj v brežiškem sprejemnem centru skrbela za begunce z zdravstvenimi težavami, je povedala, da je veliko ljudi dehidriranih, utrujenih in v slabem zdravstvenem stanju.

Amnesty International Slovenije tako poziva slovensko vlado, naj nemudoma poskrbi za ustrezen sprejem vseh beguncev. "Nesprejemljivo je, da so ljudje v mrazu prisiljeni spati na prostem in celo na tleh. Zagotoviti je treba ustrezno nastanitev ter poskrbeti, da bodo vsi dobili potrebno hrano in vodo," so dejali.

Ne spreglejte