Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 10. 2014,
12.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

študenti vlada ukrepi

Petek, 24. 10. 2014, 12.11

7 let, 12 mesecev

Ali vlada žrtvuje študente za rešitev proračuna?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ukrep, ki ga vlada predvideva na področju študentskega dela, "ni niti malo sistemski ukrep, ampak zgolj nabiranje denarja", je poudaril predsednik ŠOS Žiga Schmidt.

Med varčevalnimi ukrepi, ki jih je potrdila vlada, je med drugim tudi uvedba polnega plačila prispevkov za študentsko delo po načelu vsako delo šteje. S tem bi pridobili kar dobrih 58 milijonov evrov.

Ni sistemske spremembe Ob novici o potrjenih ukrepih za rebalans državnega proračuna za leto 2015 pa je predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žiga Schmidt opozoril, ta ukrep ni bil niti usklajen z njimi niti o tem niso bili obveščeni.

Pri ŠOS so tako prepričani, da bodo napovedani varčevalni posegi obremenili predvsem segment mladih oziroma šolajočih. "Od skupnega zneska, ki ga vlada namerava privarčevati v letu 2015, se namreč kar 10 odstotkov nanaša na mlade," so navedli.

Kot glavno težavo ukrepa je predsednik ŠOS izpostavil, da se problematika, vezana na študentsko delo, ne spreminja sistemsko, tako kot so predlagali, ampak se samo prispevke naknadno obračuna zraven. To po njegovih besedah pomeni ukinitev študentskega dela, saj se bo obremenitev z 32 odstotkov povečala na 65 odstotkov. To pa po mnenju Schmidta pomeni, da bo panoga povsem nekonkurenčna in tega nihče več ne bo uporabljal.

"To ni niti malo sistemski ukrep, kot trdijo v vladi, ampak je zgolj nabiranje denarja in gledanje na mlade skozi bilanco na finančnem ministrstvu in s tem se ne strinjamo. Smo za sistemski pristop in za to, da se področje uredi, ampak ne na način, da se samo denar pobere," je izpostavil.

Usklajen zakon ostal v predalu ministrstva? Po njegovih besedah so eno leto in pol potekala pogajanja na ministrstvu za delo, v širši skupini, znotraj katere se je pripravljal sistemski zakon. Študentska organizacija je sodelovala skupaj z delodajalci in sindikati. "Če vlada ne bi padla, bi prišli tudi do konca," je prepričan Schmidt, ki je ob tem dodal, da so bili usklajeni v 90 odstotkih, zdaj pa bo ta zakon očitno obstal v predalu.

"Jemlje se tam, kjer je najlažje, ne pa tam, kjer bi se moralo," je še poudaril.

Na to temo se z vlado še niso usedli za skupno mizo, saj k temu po besedah predsednika ŠOS niso bili pozvani. Takoj po objavi o predvidenih ukrepih so se zato obrnili na ministrstvo za delo in zahtevali pojasnila, vendar za zdaj odgovora še niso prejeli. Prav tako ne vedo, kako namerava vlada ta ukrep implementirati. "Nič pa ne kaže na kakršenkoli sistemski pristop," je povedal Schmidt.

Zgolj reševanje rebalansa Ob tem je še opozoril, da gre za zelo široko področje, saj je študentsko delo neposredno povezano tako s štipendijami kot z drugimi pravicami iz naslova statusa študenta, številom brezposelnih mladih in podobno. To je širša problematika, ki jo je treba celostno obravnavati, in obsega tri, štiri ministrstva, je navedel.

"Kakršenkoli nesistemski poseg kvečjemu doda k zmedi na tem področju in ne bo sistemsko rešil nič drugega kot pa rebalansa," je sklenil predsednik ŠOS.

Ne spreglejte