Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 11. 2019,
19.12

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,19

12

Natisni članek

smučišče

Sreda, 27. 11. 2019, 19.12

4 leta, 4 mesece

Prva smuka že v začetku decembra

Alarm na slovenskih smučiščih: Treba se bo odločiti ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,19

12

kanin smučišče | Takole so na Kaninu smučali 9. junija letos, kdaj se bo začela nova sezona? | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Takole so na Kaninu smučali 9. junija letos, kdaj se bo začela nova sezona?

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Od zadnje naložbe v žičnice na slovenskih smučiščih mineva desetletje in kot kaže, se na tem področju, razen če bo s finančno injekcijo na pomoč priskočila država, ne bo kaj veliko spremenilo, so na današnji novinarski konferenci na Krvavcu ugotavljali predstavniki slovenskih smučišč. Namesto v žičnice, ki so pregrešno drage, se usmerjajo v krepitev namestitvene in gostinske ponudbe ter organizacijo atraktivnih unikatnih dogodkov. Smučarske vozovnice so letos malenkost dražje kot lani.

Na slovenskih smučiščih tudi v tej sezoni večjih naložb v žičniške naprave ne bo, se pa zato upravljavci smučišč trudijo z osvežitvijo namestitev in gostinske ponudbe.
 

  • Največ so letos vložili na Golteh, kjer so štiri milijone evrov namenili gradnji 32 novih apartmajev.
     
  • V Cerknem montirajo štiri nove toplotne črpalke, za prihodnje leto pa načrtujejo začetek postopne prenove hotela, ki naj bi stala do sedem milijonov evrov.
     
  • Na Krvavcu, kjer so že pridobili gradbeno dovoljenje za novo akumulacijsko jezero, kar jim bo olajšalo tehnično zasneževanje, in šestsedežnico, a tega finančnega bremena sami ne bodo zmogli, so pripravili novo smučarsko progo, kupili so štiri nove snežne topove in adaptirali hotel.
     
  • Na Kaninu bodo zunaj proge Skripi uredili park za smučanje v prostem slogu.
     
  • Na Rogli so prenovili bar Uniorček.

Prva dama slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič si veliko obeta od predloga, ki bi žičnice uvrstil v javno infrastrukturo in bi smučiščem tako omogočil sofinanciranje države. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Prva dama slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič si veliko obeta od predloga, ki bi žičnice uvrstil v javno infrastrukturo in bi smučiščem tako omogočil sofinanciranje države. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Prva dama slovenskih žičničarjev: Država in politika se bosta morali odločiti

Predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič je na današnji novinarski konferenci na Krvavcu opozorila, da se bosta država in politika morali odločili, ali bomo v Sloveniji še naprej imeli smučanje ali pa bo smuka dosegljiva zgolj čez mejo.

Povprečna starost slovenskih žičniških naprav je namreč več kot 30 let, njihovo vzdrževanje pa je izjemno drago in tega bremena upravljavci slovenskih smučišč sami ne zmorejo.

"Če bomo še naprej odlašali, bodo naprave začele izgubljati obratovalna dovoljenja," je opozorila

"Vsak evro, vložen v smučišče, ima multiplikativen učinek za vse okolje"

Kot je povedala že v intervjuju, ki smo ga na Siol.net objavili pred kratkim, imajo žičniške naprave velik multiplikativen učinek za vse turistično okolje ("Vsak evro, ki je vložen v smučišče, se pomnoži s sedem, in to na širšem območju."), v katerem delujejo, zato je prepričana, da si pomoč države zaslužijo.

Krvavec
Sportal Predsednica žičničarjev opozarja: Zahod in jug nas prehitevata, mi pa stopicamo na mestu #intervju
Preverite, koliko boste letos odšteli za smuko #GRAFIKA:
 

Bodo žičnice po novem del javne infrastrukture?

Veliko si obeta od predloga za odprtje zakona o žičniških napravah za prevoz oseb, ki bi žičnice uvrstil v javno infrastrukturo in bi smučiščem tako omogočil sofinanciranje države.

"Obetamo si, da bo zakon sprejet še letos in bo v prihodnjem letu država skozi različne proračunske postavke sofinancirala to dejavnost," besede Božič Badaličeve prenaša STA. Prva dama slovenskih žičničarjev je v intervjuju za Siol.net napovedala, da bi ta odločitev v začetku prinesla okrog 740 tisoč evrov, ki bi jih žičničarji lahko namenili varnosti oziroma vzdrževanju zimskih naprav.

Na Krvavcu, kjer so letos že četrtič prejeli nagrado organizacije World Ski Awards za najboljše slovensko smučišče, računajo, da bi žičnice lahko pognali že 6. decembra.  | Foto: STA , Na Krvavcu, kjer so letos že četrtič prejeli nagrado organizacije World Ski Awards za najboljše slovensko smučišče, računajo, da bi žičnice lahko pognali že 6. decembra. Foto: STA ,

Prva smuka že sredi decembra, na Kaninu in Krvavcu še prej

Slovenska smučišča, ki večinoma gostijo slovenske smučarje (okrog 80 odstotkov), so na novo sezono že pripravljena, upravljavci čakajo samo še na sneg oziroma primerne temperature, da lahko začnejo izdelavo tehničnega snega.

Prve naprave bi lahko pognali sredi decembra, na Kaninu, kjer imajo skoraj tri metre snega, in na Krvavcu, ki mu je organizacija World Ski Awards letos že četrtič podelila smučarskega oskarja za najboljše slovensko smučišče, pa na dan D računajo že prej, najverjetneje 6. decembra.

Smučarski oskarji organizacije World Ski Awards še za:

- Ramada Resort Kranjska Gora, ki je prejel nagrado za najboljši slovenski smučarski hotel,
- Skipass hotel iz Kranjske Gore, ki je postal najboljši smučarski butični hotel v Sloveniji, in
- počitniško hišo Planina iz Bohinja, ki je slavila v kategoriji najboljša smučarska koča v Sloveniji.

Ne spreglejte