SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera farmacevtka dobiva nove razsežnosti

10

termometer

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana Gmajnice. Zoran Janković | Tajni posnetki pogovorov ljubljanskega župana Zorana Jankovića z mlado farmacevtko so bili uničeni na zahtevo sodnice Mojce Kocjančič, ki je odločila, da je tožilka Blanka Žgajner prepozno sprožila kazenski postopek in mora zaradi tega izločiti in uničiti dokaze proti Jankoviću. | Foto: Bojan Puhek
Tajni posnetki pogovorov ljubljanskega župana Zorana Jankovića z mlado farmacevtko so bili uničeni na zahtevo sodnice Mojce Kocjančič, ki je odločila, da je tožilka Blanka Žgajner prepozno sprožila kazenski postopek in mora zaradi tega izločiti in uničiti dokaze proti Jankoviću. Foto: Bojan Puhek

Nekdanji uslužbenec vrhovnega državnega tožilstva, ki je novinarju posredoval kopije ovadb zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića v aferi farmacevtka, krivde ne priznava, poroča časnik Dnevnik.

Obdolženi Aleksander Lenard na včerajšnjem predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznal očitkov tožilstva, da je pred petimi leti zlorabil osebne podatke, ko je spletnemu portalu Pod črto po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja predal več kazenskih ovadb zoper Zorana Jankovića. Iz njih je bilo med drugim razvidno, da je Janković farmacevtki urejal zaposlitev, v zameno pa je od nje zahteval in prejel spolne usluge, poroča Dnevnik.

Jankovic farmacevtka Novice Farmacevtka: želela si je, da bi jo imel nekdo rad in je ne bi le izkoriščal

Dovoljenje naj bi dala tožilka Žgajnarjeva

Kot spomni Dnevnik, je portal do dokumentacije prišel po formalnem postopku po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Da v Jankovićevem primeru ovadbe lahko razkrijejo, je odločil višji pravosodni svetnik na vrhovnem tožilstvu Lenard, ki je bil v tistem obdobju pooblaščen za posredovanje informacij javnega značaja, zeleno luč pa naj bi mu dala tožilka specializiranega tožilstva Blanka Žgajnar.

"V tem konkretnem primeru sem glede na dokaze, s katerimi sem razpolagala, ocenila, da tudi posredovanje zahtevane informacije ne bo imelo vpliva na kazenski pregon," je takrat za oddajo 24ur po poročanju Dnevnika pojasnila Žgajnarjeva, ki je usmerjala več preiskav in vodila pregon zoper Jankovića.

Nika Kovač Novice Zaradi Nike vam ne bomo prikrivali, komu župan Janković "rihta" službo za seks

Vrhovno državno tožilstvo zanikalo, da je Žgajnarjeva podala mnenje

Kasneje so po navedbah Dnevnika na vrhovnem državnem tožilstvu zanikali, da je tožilka dovolila posredovanje samih ovadb, in sporočili, da "državna tožilka Blanka Žgajnar v zadevi posredovanja kazenske ovadbe spletnemu portalu Pod črto ni podala mnenja, saj zanj ni bila zaprošena".

Generalni državni tožilec Drago Šketa je po javni objavi ovadb odredil interni nadzor, v katerem so ugotavljali okoliščine ravnanja Lenarda in tožilke Žgajnar, Janković pa je zaradi razkritja njegovih osebnih podatkov ovadil tako Lenarda kot tudi Žgajnarjevo.

Zoran Janković kongres Svoboda Novice Jankovića toži kriminalist, ki je preiskoval službo za seks

Tožilstvo je nazadnje ovadbo zoper tožilko zavrglo, v Lenardovem primeru pa se je odločilo za pregon. Po mnenju obrambe neupravičeno, kar bosta Lenard in njegov odvetnik Gorazd Fišer dokazovala na glavni obravnavi, kjer bodo po navedbah Dnevnika zaslišani vsi vpleteni.

Zoran Janković, Mestna občina Ljubljana Novice Zahteva za sodno preiskavo v zadevi farmacevtka dokončno padla v vodo Zoran Janković kongres Svoboda Novice Jankovićeva farmacevtka: S kom jaz spim, ne zanima nobenega

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin