Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2012,
16.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada

Četrtek, 2. 2. 2012, 16.49

8 let

Administrativnih bremen še niso zmanjšali za 25 odstotkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada se je seznanila s poročilom o izvajanju nalog in uresničitvi ciljev na področju priprave boljših predpisov ter programa za odpravo administrativnih ovir in bremen.

Napredek je viden, a končnega cilja, med drugim zmanjšanja administrativnih ovir za četrtino, še niso dosegli, je razbrati iz sporočila za javnost po seji vlade.

Napredek v procesu priprave predpisov Slovenija se je v sklopu politike boljše zakonodaje spoprijela z aktivnim izvajanjem principov boljše priprave predpisov, s ciljem doseganja višje stopnje konkurenčnosti za mala in srednja podjetja ter večjega zadovoljstva državljanov, ki preko različnih življenjskih dogodkov vstopajo v razmerje z državo.

Pregledanih je bilo 209 vladnih gradiv predlogov zakonov, poročilo pa ugotavlja napredek v procesu priprave predpisov. Dokaj dosledno so se spoštovale določbe o predložitvi osnutkov podzakonskih aktov. Tudi obveščanje javnosti in možnosti sodelovanja z javnostjo se povečujeta, čeprav je še vedno večje število primerov, kjer je bilo sodelovanje omejeno le na obveščanje javnosti in ne na izmenjavo mnenj, med drugim piše v gradivu vlade.

196 ukrepov za zmanjševanje administrativnih bremen še čaka na realizacijo Tudi s programom za odpravo administrativnih ovir se v slovenski prostor vnaša nova miselnost priprave boljših predpisov, je navedeno v gradivu. Resorji so predlagali 298 ukrepov za zmanjševanje ugotovljenih administrativnih bremen, od tega sta bila 102 ukrepa že realizirana, preostalih 196 pa še čaka na realizacijo. Izvedba akcijskega načrta pa se je bistveno upočasnila v četrti fazi, saj so bili nekateri zakoni s področja delovno-pravne zakonodaje zavrnjeni na referendumih, prav tako pa se je v drugi polovici leta 2011 skoraj popolnoma ustavilo sprejemanje zakonov. Predviden končni rok za uresničitev cilja zmanjšati administrativna bremena za 25 odstotkov se je tako podaljšal, in sicer na maj 2013.

Analize kažejo, da bo treba večji poudarek nameniti področju okolja in prostora V prvem delu so pregledali 3529 predpisov in ocenili za 1,5 milijarde evrov administrativnih bremen. Analize kažejo, da bo treba pri razbremenitvah večji poudarek nameniti področju okolja in prostora, delovno pravni zakonodaji, črpanja evropskih sredstev, področju financ (vključno z davki in trošarinami), področju gospodarstva ter področju davkov in drugih dajatev. Večina predpisov je že v pripravi ali v zakonodajni proceduri in naj bi bili sprejeti do konca leta 2012.

Prihranke za poslovne subjekte in državljane, ki so jih izvedli V drugem delu izvajanja programa administrativnih ovir, pa ocenjujejo na 26 milijonov evrov.

Ne spreglejte