Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Petek,
24. 8. 2012,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 24. 8. 2012, 14.04

8 let

4,5 milijona evrov za razvoj socialnega podjetništva v Sloveniji

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes je 17 organizacij podpisalo pogodbe za razvoj socialnega podjetništva v skupni vrednosti 4,5 milijona evrov.

Drugi razpis za razvoj socialnega podjetništva ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki se je začel februarja letos, je danes doživel najbolj svečan trenutek, podpis pogodb. S pomočjo 4,5 milijona evrov subvencij bo v vseh 17 projektov vključenih 165 najbolj ranljivih oseb na slovenskem trgu dela, 60 oseb pa bo dobilo zaposlitev. Projekti bodo financirani od 24 do 36 mesecev. Vir financiranja tega razpisa je evropski socialni sklad.

Triindevetdeset prijavljenih projektov Izmed 93 prijavljenih projektov so na ministrstvu izbrali 17 najboljših, med katerimi so štirje, ki pomenijo nadaljevanje prvega razpisa, ki je bil izveden v letu 2009. Takrat so razdelili dva milijona evrov za devet projektov. Izmed projektov iz prvega razpisa je bil samo en prekinjen, ker je bil neuspešen, uspešnost drugih pa bodo lahko ocenjevali čez približno eno leto, ko se bo pokazalo, koliko od teh projektov bo preživelo tudi brez subvencij. Običajno po enem letu ostane med 35 in 40 odstotkov zaposlenih tudi brez subvencij. Glede na to, da gre za najbolj ranljive osebe na trgu dela, bi bili s takim rezultatom zadovoljni tudi na ministrstvu.

Podjetniške ideje za težje zaposljive skupine Izbrani projekti imajo zelo različne ciljne skupine, čeprav gre pri vseh za težje zaposljive skupine, kot so starejši od 50 let, nekdanje delavke Preventa in Mure, nekdanji odvisniki, invalidi, migranti, Romi, mladi.

Prednost pri dodeljevanju sredstev so dobile podjetniške ideje, ki imajo družbeni cilj, kljub temu pa zagotavljajo storitev ali izdelek, s katerim lahko nastopajo na trgu. Tokrat so bili izbrani projekti za predelavo tekstilnih izdelkov, projekti na področju turizma, ekoturizma, nadgradnja projekta mladinskih hostlov v Sloveniji, razvoj geodetskih storitev, projekti z idejo samooskrbe, socialna trgovina, center ponovne rabe, servis gibalnih pripomočkov, pravična trgovina, varstvo otrok.

Enajst milijonov Evropejcev v socialnih podjetjih V Evropi je deset odstotkov podjetij, ki poleg dobička zasledujejo tudi družbene cilje. Na ta način ima delo enajst milijonov Evropejcev. V Sloveniji smo se socialnega podjetništva do zdaj lotevali skozi invalidska podjetja, zadruge in različne politike aktivnega zaposlovanja, 1. 1. 2012 pa smo dobili tudi svoj zakon o socialnem podjetništvu. Trenutno se pripravlja strategija razvoja socialnega podjetništva za obdobje do leta 2015.

Ne spreglejte