Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2016,
21.12

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ustavno sodišče Miroslav Mozetič

Sreda, 22. 6. 2016, 21.12

7 let, 10 mesecev

25 let ustavnega sodišča: mu bo uspelo ostati neodvisno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Miroslav Mozetič | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Ob 25-letnici delovanja ustavnega sodišča so govorniki na nocojšnji slovesnosti na Brdu pri Kranju poudarili velik pomenu sodišča pri konstituiranju države in vzpostavljanju pravne kulture. Ob pogledu v prihodnost pa sodišče čaka še vrsta izzivov, pri čemer bo ključno, da ostane neodvisno.

Predsednik Ustavnega sodišča Miroslav Mozetič je prepričan, da je sodišče svojo nalogo v 25 letih opravilo korektno in dobro. Še precej dela pa Slovenijo čaka pri tem, da začne uresničevati in spoštovati temeljne vrednote, zapisane v ustavo.

"Sodišče ni izolirano od družbene stvarnosti"

Kot je izpostavil, so pred družbo in tudi sodiščem novi izzivi in zahteve, povezane s spremenjenimi ekonomskimi razmerami, varnostnimi in okoljskimi izzivi. "To bo težko obdobje za vse. Iskati bo treba ravnovesje med družbenim in osebnim standardom, gospodarskim razvojem in varnostjo na eni strani ter svobodo, zdravo naravo in socialno varnostjo na drugi," je dejal.

Da bi Ustavno sodišče odigralo svojo vlogo, je ob strokovnosti ključnega pomena njegova neodvisnost, kar mora upoštevati zlasti vladajoča politika. "Seveda sodišče ni izolirano od družbene stvarnosti, vendar mora vzpostaviti sistem zaščite pred zunanjimi negativnimi vplivi, pa naj prihajajo od koderkoli ali kogarkoli," je dejal Mozetič.

"Odločitve sodišča naletijo tako na odobravanje kot na kritike"

Predsednik republike Borut Pahor je prepričan, da si je ustavno sodišče s svojim delom zaslužilo spoštovanje. "Odločitve sodišča naletijo tako na odobravanje kot na kritike. Vendar se mi zdi, da je sodišče pri razsojanju in zagovoru odločitev uspelo prepričati javnost, da čeprav se z odločitvami ni vselej mogoče strinjati, jih je potrebno spoštovati," je dejal.

Ne spreglejte