Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
20.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2013, 20.39

8 let

20.368 upov za boljšo prihodnost Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jutri bo v šolske klopi prvič sedlo 20.368 učencev, ki bodo morda nekoč ime Slovenije ponesli v tujino. To pa je med drugim že uspelo pilotu Matevžu Lenarčiču in smučarki Tini Maze.

Matevž Lenarčič je eden tistih Slovencev, ki so ime naše države ponesli v svet. Pilot, fotograf, biolog, ekolog, alpinist, avanturist in še kaj bi se morda našlo, kar bi potrjevalo njegovo razgibano in doživetij polno življenje, ki mu običajni državljan komaj sledi, kaj šele da bi delček tega tudi sam živel. Konec maja letos se je vrnil s poleta na severni tečaj, kjer je med drugim meril onesnaženost območja s črnim ogljikom.

Najbolj znana Slovenka v svetu pa je prav gotovo najboljša smučarka na svetu Tina Maze, ki pa zatrjuje, da o upokojitvi še ne razmišlja. "Ne, to zanesljivo niso moje zadnje priprave v smučarski karieri. Moj program je sestavljen vse do leta 2015," upokojitvene misli ob pripravah na olimpijsko sezono 2013/14 odločno zavrača Tina Maze.

Morda pa bo ime Slovenije v svet ponesel tudi kdo od 20.368 prvošolcev, ki bodo jutri prvič sedli v šolske klopi. Novo šolsko leto sicer prinaša kar nekaj sprememb, ostajajo pa stvari, na katere je dobro vedno znova opozoriti. Predvsem moramo biti še posebej pozorni na varnost v prometu, dobro pa je vedeti tudi, kam se otroci lahko zatečejo po pomoč, ko so v stiski.

Evropska komisija pa se je odločila, da bo uvedla nove uredbe o označbah o proizvodnji državi posameznega izdelka. Komisija meni, da bi moral vsak proizvajalec natančno dokumentirati, od kod prihajajo posamezni deli izdelka, in na koncu izračunati, v kateri državi je bil narejen največji odstotek. Tako bi dobili podatke za obračunavanje carine. Toda v nekaterih državah so zaradi predloga ogorčeni.

Pred Galilejem in Newtonom je bilo človekovo razumevanje okolice precej omejeno, takratna družba je bila podobna tisti iz sage Igra prestolov. V manj kot 500 letih pa je napredovalo do stopnje, ko se lahko prek majhne naprave pogovarjamo z nekom na drugem koncu sveta in mu hkrati pošiljamo fotografije z včerajšnje zabave.

Ne spreglejte