10 nasvetov: kaj storiti, ko je zunaj mraz in sneg?

Dočakali smo sneg, prav tako pa tudi nižje temperature. V Sloveniji povzročajo zdravstvene težave zlasti huda vročina poleti in hud mraz pozimi.

1 / 2

Foto: Reuters , Thinkstock

2 / 2

Foto: Reuters , Thinkstock

Vremenskim vplivom so še posebej izpostavljene nekatere skupine prebivalstva, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer so pripravili nekaj napotkov za ravnanje v izrednih vremenskih razmerah.

Opozarjajo namreč, da mraz lahko škodljivo vpliva na zdravje zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva, kot so starejši in otroci, bolniki, osebe s socialno-ekonomskimi problemi ...

10 nasvetov: kaj moramo storiti, ko sta zunaj sneg in mraz? 1. Kadar so temperature izredno nizke in še posebej, če piha tudi veter, se zadržujmo v zaprtih prostorih, zunaj pa čim krajši čas.

2. Bodimo pozorni na tresenje od mraza. To je pomemben znak, da telo izgublja toploto. Če tresenje ne preneha, se umaknemo v topel prostor.

3. Poskrbimo za varno ogrevanje in zračenje prostorov.

4. Dojenčki naj ne spijo v hladnih prostorih. Poskrbimo, da bo dojenček oblečen v topla oblačila in zagotovimo primerno temperaturo prostora.

5. Nikoli ne puščajmo otrok ali drugih oseb, ki ne morejo ustrezno poskrbeti zase, samih v zaprtem parkiranem avtomobilu in v mrazu ne nosimo majhnih otrok daljši čas v nahrbtniku.

6. Izberimo primerna oblačila. Oblečemo se v topla in suha oblačila. Nosimo kapo, šal, rokavice in vodoodporno obutev. Obleka v številnih slojih bo učinkoviteje ohranjala primerno telesno temperaturo.

7. Uživajmo zadosti hrane in pijače. Telo za vzdrževanje telesne temperature potrebuje veliko energije, zato je pomemben zadosten vnos hrane in pijače. Pitje alkoholnih pijač in vnašanje drugih psihoaktivnih snovi v telo ni primerno, ker obstaja nevarnost, da ne občutimo mraza in ne zaznamo znakov podhladitve ter se ne odzovemo primerno.

8. Če imamo kronično srčno obolenje, povišan krvni pritisk, astmo ali kronično obstruktivno pljučno bolezen, se izogibajmo telesnim naporom.

9. Izogibajmo se ledenim površinam. Hoja po ledu je lahko izredno nevarna.

10. Poskrbimo za varnost med rekreacijo. Načrtujmo svoje aktivnosti v skladu z vremensko napovedjo in svojimi sposobnostmi.

Vir: Nacionalni inštitut za varno zdravje

Previdno: pri ogrevanju na drva in premog, plin, odprtih kuriščih …, kjer je mogoče uhajanje dima v prostor, je priporočljiva uporaba alarmnih naprav za opozarjanje ob povišani koncentraciji ogljikovega monoksida. Prevelika količina ogljikovega monoksida lahko privede do zastrupitve.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano