Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2008,
15.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 6. 2008, 15.23

8 let

1. junij - dan Save

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrstvo za okolje in prostor danes obeležuje dan Save. Ta dan bo letos prvič uradno obeležila tudi Mednarodna komisija za savski bazen, Savska komisija.

Savska komisija med 30. majem in 6. junijem skupaj z ministrstvi iz držav pogodbenic - BiH, Hrvaške, Slovenije in Srbije -, ki so pristojna za izvajanje okvirnega sporazuma za savski bazen, pripravlja vrsto dejavnosti s ciljem promocije Save in njenega pomena za vse države v njenem porečju. Obeleževanje dneva pomembno prispeva k povezovanju savskih držav za dosego skupnih ciljev - za ohranjanje Podonavja in zmanjševanja pritiskov na obalne vode Črnega morja. Gre za sodelovanje, ki se bo manifestiralo s plovbo po Savi od Siska do Beograda. Posodobitev plovnosti po Savi Prireditev bo simbolizirala sodobne ureditve za posodobitev plovnosti po Savi, ki so v načrtovanju med vsemi štirimi državami in za kar si prizadeva tudi Evropska komisija. Ureditev plovnosti pomeni namreč tudi večjo poplavno varnost, zmanjševanje negativnih vplivov suš in je hkrati priložnost za nove ureditve rabe obnovljivih virov ter za čezmejno povezovanje, ki pomeni večjo kakovost bivanja ob skupni reki.

Obeleževanje dneva Save se je začelo z Eko-kampom za mlade v naravnem parku Lonjsko polje na Hrvaškem, ki je potekal v petek in soboto. V soboto se je v Brežicah začel spust po Savi z raftom in kajaki, ki se bo končal danes v Sisku, kjer se začne plovba z ladjo. Šesti dan plovbe, v četrtek, bo na ladji potekalo tudi izredno zasedanje Savske komisije. V četrtek popoldne bosta Savska komisija in Mednarodna komisija za zaščito reke Donave podpisali memorandum o soglasju in sodelovanju. V petek bo v Beogradu potekala delavnica na temo predstavitve strategije za izvedbo okvirnega sporazuma o savskem bazenu, s katero se bodo tudi uradno končale dejavnosti obeleževanja dneva Save.

Vodni detektiv - natečaj za osnovne šole Ob dnevu Save so za osnovne šole pripravili natečaj Vodni detektiv, katerega tema je letos posvečena mokriščem in živalim, ki v njih in ob njih prebivajo.

29. junij - dan Donave 29. junija bo ministrstvo obeležilo še dan Donave. Ob tej priložnosti pa so za osnovne šole, ki ležijo v porečju Donave, pripravili natečaj Postani donavski umetnik, ki je prav tako kot natečaj Vodni detektiv posvečen mokriščem in živalim, ki v njih in ob njih prebivajo.

Ministrstvo je skupaj s partnerji - Zavodom RS za šolstvo, Društvom za proučevanje ptic in varstvo narave, Inštitutom za celostni razvoj in okolje in Svetovnim združenjem za vodo - povabilo osnovne šole k sodelovanju v obeh natečajih. V petek pa so za vse sodelujoče v Planici pripravili zaključno prireditev.

Ne spreglejte