Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
21. 11. 2012,
21.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 21. 11. 2012, 21.40

8 let

Kangler: Levica me diskreditira z vsemi vzvodi, ki jih ima

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Levica želi destabilizirati politiko tako, da organizira proteste, je v intervjuju za Planet Siol.net poudaril mariborski župan Franc Kangler.

S Kanglerjem smo se pogovarjali v sredo pred volitvami, na katerih je bil izvoljen za državnega svetnika. Volitve je spremljalo več sto protestnikov, ki so zahtevali Kanglerjev odstop, vendar župan, kot je povedal v intervjuju, razlogov za odstop ne vidi.

Koliko ovadb je trenutno vloženih proti vam? Mediji omenjajo različne številke, od 10 do 12. Katera je prava?

Mislim, da niti ena od številk, ki ste jih navedli. Vloženih je okoli osem ovadb, pri čemer moram poudariti, da sodišče sploh ni uvedlo preiskave zoper mene v primeru Doma pod Gorco. Kot edinega župana v Evropi so me ovadili za to, kar sem predlagal mestnemu svetu, materialni dokazi pa so bili časopisni članki. Kako lahko policija gradi kazenske ovadbe na podlagi časopisnih člankov?

Druga ovadba, ki jo je tožilec sam ovrgel, izhaja iz prisluhov, ker sem kot župan vplival na tehničnega direktorja stanovanjskega sklada, saj sem ga prosil, naj gospoda Milana Arnejčiča v hudih časih ne deložirajo na cesto, kjer so dež, sneg in slabo vreme. Tudi za to so me ovadili.

Zdaj imam še ptičjo hišico, pravoslavno cerkev, Lovsko družino Duplek. V zadnjem primeru sem ovaden za nekaj, kar se ni zgodilo. V obtožnem predlogu piše, da sem posredoval, da je Lovska družina Duplek dobila brezžični internet, brezžično anteno in spletne strani. Še danes tega nimajo. Kako me lahko tožilstvo preganja za nekaj, kar se ni zgodilo? Ovadbe pa se lepo pišejo in štejejo.

Očitajo vam, da se želite s kandidaturo za državnega svetnika, ki vam prinaša imuniteto, izogniti sodnim postopkom proti sebi.

To je znova novinarska raca in delo opozicije. Javno sem se na seji mestnega sveta tej imuniteti odpovedal. Vsi novinarji ste slišali. Javno se odpovedujem vsaki imuniteti, ki je nisem imel kot poslanec v državnem zboru in je tudi danes ne potrebujem, če bom državni svetnik.

Poleg vseh ovadb je še Komisija za preprečevanje korupcije nedavno ugotovila, da je šlo pri vašem poslovanju z občinskim podjetjem Farmadent za koruptivno ravnanje. Ali tudi vi, enako kot Sašo Peče, ki naj bi mu pri poslih s Farmadentom pomagali do zaslužka, menite, da je poročilo komisije skorumpirano?

Ne menim, da je skorumpirano, menim pa, da je enostransko. Komisija vabi človeka, ki je utemeljeno osumljen storitve več kaznivih dejanj, ker je to družbo oškodoval za velik denar, in gradi svoje mnenje na podlagi njegovih izjav, s katerimi zdaj, ko se je znašel v kaši, po domače povedano, laže in zavaja komisijo.

Zanimivo je, da se vi kot novinar ne vprašate, zakaj se je namestnica predsednika komisije izločila. Zato, ker je njen ožji sorodnik tesno povezan s tem gospodom, ki me bremeni, saj je opravljal posle za Farmadent in Mariborske lekarne in jih še danes.

In zakaj se policija šest mesecev od podane kazenske ovadbe ni oglasila v družbi Farmadent? Zato, ker je žena prejšnjega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada zaposlena v tej komisiji. Potem pa pride kriminalist po zamenjavi direktorja in začne obravnavati ta primer, novi direktor pa reče: "Drugi direktor, drugi interesi. Zdaj delamo tako, kot je treba." In potem sem zaradi tega jaz podkupljiv? Policija sama vidi, da je to zadevo nekdo zadrževal.

Nedavno je v javnost prišla tudi informacija, da vaši ženi ni uspelo dokazati izvora okrog 154 tisoč evrov premoženja, zato je morala plačati okoli 57 tisoč evrov dodatnega davka. Zanima me, kako to pojasnjujete in kakšen vzor je to za Mariborčane?

Poglejte, mene sistematično napadajo že od prvega dne, ko sem bil izvoljen za župana. Moja žena na računu ni nikoli imela takšnega zneska, kot ga navajate novinarji. Gre za petletno obdobje pregleda Dursa. Od brata zaradi dediščine dobim 50 tisoč evrov, jih dam ženi, da gre plačat moj delež stanovanja, in Durs reče ženi: "Ne, to ni bil vaš denar, to je denar vašega moža." In tega zneska moji ženi ne priznajo.

Letno imam prihodkov 10 ali pa 15 tisoč evrov od kmetijstva in Durs reče: "Ne, tega ne priznavamo v prihodek." Prodam svoj avto, denar od kupnine dam ženi za njen avto, pa Durs reče ženi: "Ne, to ni bil vaš denar, ampak denar vašega moža." V teh primerih so ta denar izločili in tako dobili izračun. Nihče me ne bo prepričal, da ne gre za čisti konstrukt, zato je tudi vložena pritožba na drugi stopnji.

Zaradi vsega, kar se dogaja, vas je predsednik SLS Radovan Žerjav pozval k izstopu iz stranke. Ste, odkar vas je pozval k izstopu, govorili z njim?

Predsednik me je poklical. Bil sem zaseden. Pozneje sem prebral njegovo sporočilo, da mi svetuje, naj izstopim. Obžalujem, da tako misli. Po elektronski pošti in Facebooku dobivam veliko podpore iz vse Slovenije. Kmalu bom imel priložnost, da organom stranke razložim svoje poglede.

Boste upoštevali Žerjavov poziv ali ne?

Ne, njegovega poziva ne bom upošteval. Sicer me lahko pozove, imamo pa organe stranke, ki naj sprožijo disciplinski postopek, tam bom dobil svojih pet minut, da bom lahko povedal svoj zagovor.

Povem vam pa, da sem Žerjava pred šestimi ali sedmimi meseci opozoril v zvezi z družbo Farmadent in njegovim državnim sekretarjem. Njegov odgovor je bil, da tega ne verjame. Potem pa v redu. Meni ni verjel, verjame pa svojemu državnemu sekretarju.

Na eni strani ste sami vpleteni v velike korupcijske afere, po drugi strani pa s postavitvijo radarjev lovite majhne prekrškarje. Se vam zdi to prav?

Potem iz Slovenije odstranite tudi vse policiste, ki nadzorujejo hitrost. Naj z bencinom polijejo tudi policiste in jih skurijo. Se vam zdi takšno razmišljanje pravilno? Radarjev nismo postavili zato, da bi kaznovali ljudi in lovili majhne. Radarje smo postavili zato, da bi zagotovili prometno varnost v mestu.

V desetih dnevih smo imeli dve prometni nesreči s smrtnim izidom. V desetih dnevih. Zakaj tega nihče ne pove in se vpraša, kaj so razlogi za te nesreče. Ena je bila celo ob radarju. Ti dve nesreči obžalujem. Moj interes je samo eden – prometna varnost v mestu. Če smo evropska prestolnica kulture, bodimo evropski tudi v prometu.

Zgodila se vam je ulica. So po vašem mnenju vzrok protestov radarji ali se razlogi skrivajo kje drugje?

Meni se ni zgodila ulica.

Ampak ljudje so na ulicah in protestirajo. So radarji le povod ali tudi glavni vzrok?

Radarji so vzrok in povod. Če Zoran Janković v Ljubljani isti dan poziva Janeza Janšo, naj odstopi, mene pa v Mariboru isti dan državni poslanec Matevž Frangež, ki napoveduje kandidaturo za mariborskega župana, mislim, da je vsaka beseda odveč. Levica želi destabilizirati politiko tako, da organizirajo proteste.

Torej menite, da gre za politični konstrukt? Zavračate možnost, da so morda razlogi za proteste tudi, da vas sumijo korupcije in da je socialni položaj Mariborčanov slab?

Razumem, da je socialni položaj slab, vendar ti to ne daje pravice, da voziš 126 ali 128 kilometrov na uro mimo šole.

Ampak zdaj govoriva o protestih.

Lani sem mestnemu svetu ponudil svoj odstop. Pritiski so bili isti. Niti en svetnik ni glasoval za moj odstop. Tudi ob odprtju Evropske prestolnice kulture smo imeli proteste, ki jih je organizirala levica in Zaresova članica mestnega sveta. To je jasno. Ko smo podelili koncesijo za upravljanje zavetišča za živali, so tudi protestirali in tudi tam je bila gospa vpletena.

Torej menite, da ljudje niso šli na ulico zaradi nezadovoljstva s socialnim položajem?

Protestirali so zaradi radarjev, ker jih je nekdo nepravilno informiral. Radarje se izkorišča za politične obračune z menoj.

Če še nekoliko ostaneva pri vprašanju socialnega položaja Mariborčanov … Kaj konkretno ste storili za to, da povprečen Mariborčan ne bi več živel slabše kot povprečen Ljubljančan?

Mi v Mestni občini Maribor smo storili veliko. Še več bi morala storiti leva vlada, ki ni naredila ničesar. Še vseh tistih evropskih projektov, ki jih imamo pripravljene in za katere bi morali počrpati denar, nam niso dovolili.

Meni kot županu je uspelo knjigovodsko vrednost občine v štiriletnem mandatu dvigniti za 174 milijonov. Uresničujemo več kot 49 evropskih projektov. Tudi razvoj turizma, športa in kulture je način, da ublažiš socialno krizo.

V prejšnjih letih smo v proračunu zagotavljali denar za prve zaposlitve in odprtje s. p. Prostorske akte smo vsakemu podjetniku, ki je želel vlagati v Mariboru, hitro, učinkovito in zakonitem roku spremenili in prilagodili. To so vse ukrepi, ki vplivajo na to.

Morala pa bi tudi leva vlada nekaj storiti za to, da bi se spremenil zakon o skladnejšem regionalnem razvoju in da bi se razlike zmanjšale. Sem jaz kriv, če imamo vse državne institucije, ki so dobro plačane, skoncentrirane v Ljubljani?

"Gotof je," vam vzklikajo prebivalci vašega mesta. Kaj jim odgovarjate?

Meni nihče ne vzklika: "Gotof je." Poglejte malo na splet, njihovo stran, tiste všečke. Poglejte, kdo so. Videli boste, da je veliko lažnih profilov in da klikajo ljudje iz vse Slovenije, tudi tisti, ki niso iz Maribora. Kar veliko jih je.

Boste ostali na položaju župana Mestne občine Maribor ali kljub vsemu morda razmišljate o odstopu?

Zakaj bi pa odstopil? Potem bi moral eden od mojih županskih kolegov odstopiti že v prejšnjem mandatu glede na to, kar ste o njem pisali in kar smo lahko prebrali. Najprej njega vprašajte, potem pa pridite nazaj na Štajersko in še mene vprašajte, ali bom zaradi tega odstopil.

Vam je vedeževalka Karin kdaj napovedala prihodnost?

Meni nikoli. Meni ni treba napovedovati prihodnosti. Znam sam oceniti in presoditi, kdaj je kaj primerno za koga in kdaj ni.

Kakšno prihodnost pa vi napovedujete Mariboru?

Maribor ima veliko priložnosti. Ima velike projekte. Vem, da danes nekateri v Ljubljani še vedno ne spijo mirno, ker smo dobili Evropsko prestolnico kulture. Še danes so nekateri nervozni, ker smo dobili Evropsko prestolnico mladih.

Imamo preveč za pokazati. Edini v Sloveniji imamo brezžični in brezplačni internet po vsem mestu. Povejte, zakaj ga še danes nimate v Ljubljani, mi ga pa imamo že štiri leta. Pa tudi zaradi tega so me ovadili. Mislite, da Mariborčani ne vidijo tega sistematičnega napadanja?

Pritožil sem se čez nekega policista, za katerega sumim, da je dajal novinarjem podatke. Prišel sem na senat za reševanje pritožb nad policijo in vodja senata mi je rekel, da nihče od predstavnikov javnosti, ki so bili imenovani, ne želi sodelovati v senatu. Preveril sem in ugotovili smo, da je bila samo ena oseba obveščena in pozvana, deset pa ne.

Kaj se šele dogaja z navadnim smrtnikom, če si upajo v mojem primeru narediti to, da predsednik senata trdi, da je vse pozval in da so odklonili. Je to pravni red? Levica me diskreditira z vsemi vzvodi in porami, ki jih ima v nekaterih službah.

Se vam zdi primerno, da mi zrežirajo hišno preiskavo na domu in mi policisti pripeljejo priče, mojih prič pa ne dovolijo. Imam pravico do svojih prič. To je moja ustavna pravica. Je šel kdo raziskovat, zakaj Kangler ni smel imeti svojih prič? Tega še komunisti niso delali. Še v komunističnih časih so ti dovolili, da si si našel dve priči. Oprostite. S tem tudi končujem.

Ne spreglejte