SiolNET. Novice Predsedniške volitve
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do 19. ure 29 prijav domnevne kršitve volilnega molka

0,15

termometer

nemčija, volitve
Foto: Reuters

Natanko ob polnoči se je pred nedeljskim drugim krogom volitev predsednika republike uradno končala volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko bodo zaprli vsa volišča po državi.

Volilna kampanja se mora v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je danes do 19. ure prejela 29 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Za 25 obvestil je bilo že ob sprejemu ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka. Inšpektorat RS za notranje zadeve tako obravnava štiri zadeve, povezane z domnevnim kršenjem volilnega molka, sporoča ministrstvo. Dve se nanašata na predvajanje oddaje na televiziji, ena na objavo na spletnem portalu in ena na objavo sporne vsebine v aplikaciji na mobilnih telefonih.

Za volilno kampanjo tako štejejo propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov, objavljanje videospotov oziroma oglasov ter pozivanje volivcev, koga naj volijo.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Tako bodo lahko podatke o domnevnih kršitvah državljani v nočnem času, in sicer danes od polnoči pa do 7. ure zjutraj, sporočali operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki pa bodo prijave sprejemali tudi od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj.

Čez dan, torej danes in v nedeljo od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do tri tisoč evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin