Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Primož Cirman

Četrtek,
5. 10. 2017,
10.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 Borut Pahor Marjan Šarec Ljudmila Novak Romana Tomc Boris Popovič Maja Makovec Brenčič Angelca Likovič

Četrtek, 5. 10. 2017, 10.29

6 let, 6 mesecev

Analiza

Pahor je ranljiv, Šarec pa je zavohal kri #video

Primož Cirman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Predsedniško soočenje 2017 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"Kaj boste storili, če postanete predsednik?" Bilo je nekje v prvi polovici soočenja sedmih kandidatov za predsednika republike na Planet TV, ko se je Borut Pahor nenadoma obrnil na svojo levo proti Marjanu Šarcu.

To je bil prizor, ki smo ga čakali vso kampanjo.

Aktualni predsednik, "oče" arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško (ki težav s priznanjem tega očetovstva po lastnih besedah nima), je s profesorsko gesto desne roke čakal na odgovor "učenca", župana Kamnika, ki se je v času podpisa sporazuma še preživljal z imitiranjem znanih osebnosti. V tem dialogu smo pričakovali suvereno Pahorjevo zmago.

Video: pregled najbolj vročih izjav s soočenja

Arbitraža: Šarčev gol v gosteh

A Šarec se je tudi na Pahorjevem terenu dobro znašel. "Ostal bom pri arbitražnem sporazumu. Nadaljeval bom z dialogom, a ne tako, da se objemamo in govorimo o dobrih odnosih, medtem ko Hrvati delajo po svoje," je odgovoril s stališčem, ki je idealna mešanica uradne slovenske politike in tistega, kar "ljudje radi slišijo". Pahor je ostal tiho. Zdelo se je celo, da je tekmecu narahlo prikimal.

Če je do zdaj veljalo, da Pahorju ni pametno očitati arbitražnega sporazuma, ki upravičeno velja za njegov največji karierni dosežek, je "politik s 25 leti izkušenj" iz nerazumljivega razloga storil taktično napako. Šarcu, trenutno prvemu izzivalcu, je dovolil gol v gosteh.

Pomagal ga je prikazati kot človeka, ki daje vtis, da bo vedel, kaj bo počel.


Morda vas zanima tudi:

-> Arbitraža, korupcija, sprava: kaj pravijo predsedniški kandidati
-> Poglejte si najbolj sočne izjave komentatorske trojice #video
-> Kdo od predsedniških kandidatov ne razkriva svojega premoženja?
-> Angelca Likovič: Vzemite lopate, delajte in boste tudi vi kaj imeli #video
-> Najbolj vas je prepričal Boris Popovič


Pahor slabši, kot smo pričakovali. Zakaj?

Tudi sicer lahko Pahorjev nastop označimo za razočaranje.

Popoviča vedno znova zanaša v osebne zgodbe, s katerimi si je na Obali utrdil status žrtve "udbomafije", na nacionalni ravni pa bo potreboval še precej več.  | Foto: Bojan Puhek Popoviča vedno znova zanaša v osebne zgodbe, s katerimi si je na Obali utrdil status žrtve "udbomafije", na nacionalni ravni pa bo potreboval še precej več. Foto: Bojan Puhek Res je, da predsednik ni začel slabo. Že na prvi pogled je deloval bolj spočito kot pred dnevi na obisku pri Urošu Slaku. Opazko, da "ni lahko biti predsednik republike, četudi dajem tak vtis", je hitro uravnotežil s klasičnim "pahorjanskim" posipanjem s pepelom in priznanjem, da ni popoln.

Toda vtis je, da je v vseh duelih s Šarcem potegnil krajšo – tako pri razpravi o razpadajoči Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), kjer si je celo dovolil pripombo, da Borisu Štefanecu, ob imenovanju članu vladajoče Pozitivne Slovenije, nihče ne more pripisati politične pristranosti, kot pri pomilostitvi lastnika Sportine, obsojenega zaradi pomoči Bavčarju pri veriženju delnic Istrabenza.

"Do gospodarskega kriminala nimam tolerance," je z lahkoto "zabil" Šarec, ki je včeraj dokončno zavohal kri. Prepričanje, da ga bo Pahor suvereno nadvladal v TV-nastopih, se je prvič zamajalo. Dobili smo - kampanjo.

Kje je Šarec zgrešil? In kaj želi Novakova?

Videlo se je, da je Pahor ranljiv. Ali le zato, ker mu pešačenje po Sloveniji jemlje preveč moči, ali zaradi udobne prednosti na javnomnenjskih lestvicah, ali pa je v kampanji po naravi težje braniti položaj, kot ga napadati, se bo videlo v naslednjih dneh.

Zdi se, da se prvakinja NSi, ki je trenutno na tretjem mestu anket, (še) ni odločila, ali se bo zadovoljila z zmago v interni bitki na desnici. | Foto: Bojan Puhek Zdi se, da se prvakinja NSi, ki je trenutno na tretjem mestu anket, (še) ni odločila, ali se bo zadovoljila z zmago v interni bitki na desnici. Foto: Bojan Puhek A kot bi verjetno dejal Šarec, mojster ljudskih fraz, ena lastovka še ne prinese pomladi. Med "najboljšim mogočim" Šarcem in slabim Pahorjem, ki jima zaradi prvega in drugega mesta v tej analizi namenjamo največ prostora, je v anketah še vedno precejšnja razlika. Tudi sam Pahor je nepredvidljiv. Pred državnozborskimi volitvami leta 2008, ko se je Pahor, že pred tem "okronan" za zmagovalca, potil pred kamerami in deloval nervozno. Nato se je spravil k sebi v zadnjih soočenjih in odnesel zmago.

Za resnejšo možnost detronizacije Pahorja so njegovi nasprotniki - do zdaj - vendarle pokazali premalo.

Če se je Šarec do konca prebil le z enim kiksom – da ni kot "predstavnik nove generacije" odločneje zavrnil idej o ponovni uvedbi naborništva, ki jim ta zagotovo ni naklonjena -, največ ugibanja vzbuja taktika Ljudmile Novak.

"Romana Tomc ni Janez Janša." Bo to dovolj?

Zdi se, da se prvakinja NSi, ki je trenutno na tretjem mestu anket, (še) ni odločila, ali se bo zadovoljila z zmago v interni bitki na desnici, torej zgolj z večjim številom glasov od Romane Tomc, ali pa je pripravljena tudi na napad na Šarca.

Evropska poslanka SDS izjave, da "pred vami stoji Romana Tomc, ne Janez Janša", v nadaljevanju ni znala nadgraditi ne z močnimi vsebinskimi poantami ne energijo. | Foto: Bojan Puhek Evropska poslanka SDS izjave, da "pred vami stoji Romana Tomc, ne Janez Janša", v nadaljevanju ni znala nadgraditi ne z močnimi vsebinskimi poantami ne energijo. Foto: Bojan Puhek Še več, če smo včeraj nestrpno pričakovali dvoboj prvih Pahorjevih izzivalcev, do tega sploh ni prišlo. Novakova in Šarec nista na nobeni točki trčila drug ob drugega. Vmes je Novakova znova zamudila več priložnosti za ostrejši napad na Pahorja, recimo pri KPK, kjer je kritiko raje "razširila na vse institucije", ali populizmu aktualnega predsednika.

Če gre res le za zmago nad Tomčevo, ta Novakovi – kot kaže zdaj - verjetno ne bo ušla. Evropska poslanka SDS izjave, da "pred vami stoji Romana Tomc, ne Janez Janša", v nadaljevanju namreč ni znala nadgraditi ne z močnimi vsebinskimi poantami (če odštejemo pripombo o "kriminalcih, ki bi morali biti v zaporu, pa niso") ne z energijo.

Zdaj vemo: znotraj vlade teče dialog

Občasno deluje, kot da si v tej tekmi pravzaprav ne želi sodelovati, čeprav že nekaj let deluje, da ima v politiki potencial za kaj "več". V tej kampanji je, ker očitno nekdo iz stranke pač mora biti.

Predsedniško soočenje 2017 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Tomčeva dobro ve, da bo tudi na teh predsedniških volitvah baza SDS v drugem krogu zelo verjetno podprla Pahorja, ki se tega vedno znova zaveda. To je dokazal tudi z včerajšnjim krajšim monologom o pomembnosti sprave in poudarjanju sodelovanja čez politične pole.

V istem položaju kot Tomčeva je tudi Maja Makovec Brenčič, le da občasno deluje izgubljena v času in prostoru. Od njenega včerajšnjega nastopa si bomo še najbolj zapomnili opazko, da "znotraj te vlade, ko je govora o politiki do Hrvaške, poteka dialog".

Epizodni vlogi za Popoviča in Likovičevo

Borisu Popoviču in Angelci Likovič sta v kampanji ob gneči kandidatov očitno namenjeni epizodni vlogi, ki ju bosta oba začinila s retoričnimi vložki.

Likovičeva se je s pihanjem na dušo tradicionalnih stereotipov Slovencev o "fovšiji" ponovno izognila razkritju podatkov o svojem premoženju. | Foto: Bojan Puhek Likovičeva se je s pihanjem na dušo tradicionalnih stereotipov Slovencev o "fovšiji" ponovno izognila razkritju podatkov o svojem premoženju. Foto: Bojan Puhek Prvega vedno znova zanaša v osebne zgodbe, s katerimi si je na Obali utrdil status žrtve "udbomafije", na nacionalni ravni pa bo potreboval še precej več. Likovičeva pa se je s pihanjem na dušo tradicionalnih stereotipov Slovencev o "fovšiji" ponovno izognila razkritju podatkov o svojem premoženju.

 

Ne spreglejte