Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
13. 2. 2014,
15.24

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 13. 2. 2014, 15.24

6 let, 9 mesecev

Zlatarstvo je kljub krizi za nekatere še vedno dober posel

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na valentinovo se zaljubljenci nemalokrat obdarujejo tudi z nakitom. Pogledali smo, kako v kriznih časih poslujejo zlatarne. Velika podjetja se širijo, kar nekaj malih pa je že zaprlo svoja vrata.

Po podatkih poslovnega imenika bizi.si je bilo v dejavnosti zlatarstvo v letu 2012 registriranih 216 podjetij, od katerih je polovici uspelo zvišati prihodke glede na leto prej. Največjo rast prihodkov je zabeležilo podjetje Zlatarnica iz Domžal, ki je v letu 2012 s prodajo, distribucijo in veleprodajo nakita ustvarilo slabih 350 tisoč evrov prometa. Glede na leto prej je mlado podjetje z dvema zaposlenima predvsem zaradi pomembnega posla s tujino prihodke zvišalo za 556 odstotkov. Med drugim prodajajo v Rusijo, Makedonijo in Srbijo.

Sestri Petra Sušnik in Tina Sušnik Colarič sta leta 2009 odprli prvo zlatarno v Domžalah, dve leti pozneje pa zaradi velikega povpraševanja iz vseh koncev Slovenije še spletno trgovino. Nekaj nakita v sodelovanju s slovenskimi oblikovalci naredijo sami, glavnino prometa pa ustvarijo z zastopanjem izdelkov poljskega proizvajalca nakita. Večinoma gre za nakit iz srebra.

S kristali Swarovski osvajajo slovenske kupce Največji potencial za širitev mladi podjetnici vidita v širitvi distribucije nakita s kristali Swarovski in v veleprodaji. Kot zastopniki za prodajo nakita Swarovski že pokrivajo velik delež slovenskih zlatarjev, z veleprodajo pa večja podjetja in hotele.

"Z odkupom žlahtnih kovin se že dve leti ne ukvarjamo več, saj je v času recesije veliko izdelkov ukradenih in je njihovo lastništvo zelo težko preveriti," je dejala Tina Sušnik Colarič.

Drugi in tretja na lestvici recepta ne želita razkriti Na drugem mestu po rasti prihodkov v letu 2012 je podjetje Princes-A iz Izole, ki je z 230 tisoč evri prihodkov prodajo povečalo za 434 odstotkov. Sogovornika nam ni uspelo priklicati.

Prav tako na naša vprašanja o odličnem poslovanju zlatarne draguljarne z Jesenic, v lasti Vesne Mohorič, ta ni želela odgovarjati. Prihodki so se ji v času krize zvišali za 290 odstotkov in so znašali 133 tisoč evrov.

Ne spreglejte