Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
5. 8. 2013,
12.50

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

suša kmetijstvo

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 12.50

7 let, 3 mesece

Židan: Letošnja suša je že naravna nesreča

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vročina, ki zadnje dneve pesti Slovenijo, povzroča tudi vse več škode v kmetijstvu. Škoda po prvih ocenah ne bo bistveno manjša kot lani, ko je bila ocenjena na skoraj 60 milijonov evrov.

Zaradi suše je danes na obisku v Pomurju minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki si je skupaj s svojimi sodelavci ogledal posledice letošnje suše. Kot je dejal Židan, je škoda že presegla tri promile državnih prihodkov, zato bo zagotovo razglašena naravna nesreča, če bodo ustrezno izpeljani potrebni postopki. "Škoda je in takrat država, ki ji pridelava hrane nekaj pomeni, pomaga z državno intervencijo. Škoda iz lanskega leta je bila hitreje izplačana, kot je bilo mišljeno, za pomoč vlade, sprejeto aprila v višini 5,6 milijona evrov, bo ta mesec dobilo odločbe okoli 5000 kmetij, izplačilo pa naslednji mesec," je po srečanju povedal Židan.

Na kmetijskem ministrstvu pojasnjujejo, da bodo dali predlog za razglasitev naravne nesreče zaradi suše. O razglasitvi naravne nesreče bo potem odločala vlada.

Največ škode na vzhodu Slovenije in na Obali Zadnje dneve namreč padajo rekordi v izmerjeni temperaturi. Zaradi suše in visokih temperatur bo največ škode na območju Prekmurja, vzhodne Slovenije in Obale.

Na Kmetijsko gozdarski zbornice Slovenije (KGZS) so 1. avgusta naredili še natančnejšo oceno škode za območje Ptuja in Murske Sobote oziroma Pomurja in Podravja, je pojasnila Dušica Majer s sektorja za kmetijstvo in gozdarstvo KGZS-ja. To oceno so že poslali na ministrstvo za kmetijstvo.

Koruza, oljne buče … Po tej oceni je v Podravju, torej na območju Ptuja, Ormoža, Lenarta in Slovenske Bistrice, prizadetih okoli 7.000 hektarjev koruze, stopnja prizadetosti znaša okoli 60 odstotkov. Za tolikšen odstotek bo torej pridelek manjši.

Suša je precej prizadela tudi oljne buče – prizadetih je okoli 2.000 hektarjev, stopnja prizadetosti je od 50- do 70-odstotna. Suša je prizadela tudi okoli 200 hektarjev vrtnin – gre za vrtnine, ki so na prostem in niso namakane. Precej prizadete so tudi travinje – okoli 20.000 hektarjev. Podobno stanje je v Pomurju, kjer je prizadeto od 7.000 do 8.000 hektarjev koruze za zrnje in skoraj 3.000 hektarjev koruze za silažo. Stopnja prizadetosti koruze je na posameznih območjih različna, saj je odvisna od tal – giblje se od 30 pa do celo 90 odstotkov.

Osvežitve šele konec tedna In kako bo v prihodnje? Vremenska napoved za prihodnje dni ne napoveduje ohladitve in obilnih padavin, tako da se bo škoda na kmetijskih pridelkih po opozorilih še povečala. Prve osvežitve naj bi bile šele konec tedna, ko naj bi temperature padle za približno pet stopinj.

Ne spreglejte