Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 12. 2014,
13.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

konsolidacija

Torek, 16. 12. 2014, 13.10

7 let, 2 meseca

Združitve in prevzemi evropskih telekomov se nadaljujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski British Telecom se vrača na trg mobilne telefonije s 16 milijard evrov vredno ponudbo za operaterja Everything Everywhere, ki si ga lastita Orange in Deutsche Telekom.

British Telecom se vrača na britanski mobilni trg V medijih je včeraj odjeknila vest o še enem (skorajšnjem) velikem telekomovskem podvigu na evropskem trgu. British Telecom namreč namerava s kombinacijo finančnih sredstev in lastniškega deleža prevzeti mobilnega operaterja Everything Everywhere, ki velja za enega naprednejših angleških ponudnikov.

Ta je sicer v enakovredni 50-odstotni lasti dveh velikih evropskih igralcev, francoskega Orangea in nemškega Deutsche Telekoma, ki se omenja tudi kot kandidat za nakup slovenskega telekoma.

Denar in lastništvo Kot poroča Wall Street Journal, naj bi v okviru sklenjenega posla Orange postal štiriodstotni lastnik British Telecoma, nemški velikan pa bi v lastništvo vstopil z 12 odstotki (preostanek kupnine znašajo finančna sredstva). Orange naj bi na nižji lastniški delež pristal predvsem zaradi finančnega dela kupnine, ki naj bi znašala 4,6 milijarde evrov.

Utrditev položaja na britanskem trgu British Telecom bi se z uspešnim nakupom vrnil na trg mobilne telefonije (ki ga je pred leti zapustil) in z integrirano ponudbo celotnega spleta storitev okrepil svoj tržni položaj. Ob sklenjenem poslu bi v last British Telecoma po podatkih navedenega časnika prešlo tudi 30 milijonov uporabnikov, 580 prodajnih mest, British Telecom pa bi pridobil tudi okoli 15 tisoč zaposlenih. Trenutno jih ima nekaj manj kot 88 tisoč, lani pa je ustvaril 22 milijard evrov prihodkov.

Živahno tudi drugje Prevzem Everything Everywhere je le zadnji v vrsti telekomovskih združitev in prevzemov, ki so v zadnjih mesecih zaznamovali evropski telekomunikacijski trg. Naj spomnimo, da je pred časom luksemburški Altice prevzel SFR ter ga v Franciji združil s kabelskim ponudnikom Numericable.

Isto podjetje je tudi v postopku nakupa portugalskega telekoma PT Portugal. S prevzemi se spogleduje tudi Orange, ki mu bo kupnina prišla prav pri morebitnem naskoku na španskega operaterja Jazztel, za katerega je pred meseci ponudil nekaj čez tri milijarde evrov.

Ne spreglejte