Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2011,
10.18

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
stavka varčevanje

Natisni članek

Sreda, 11. 5. 2011, 10.18

7 let, 5 mesecev

Zaradi stavke v Grčiji ponovno ohromljeno življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V Grčiji poteka splošna stavka zaradi ostrih varčevalnih načrtov grške vlade, ki je ohromila življenje v državi. Zaradi stavke ne vozijo vlaki in trajekti, letala pa so na tleh ostala za štiri ure.

V prestolnici Atene in mestu Solun medtem na poziv sindikatov potekajo množični protesti, ki jih ponekod spremljajo nasilni izgredi. V spopadih med policijo in protestniki deset ranjenih To je druga splošna stavka v Grčiji v letošnjem letu, k njej pa so pozvali vsi osrednji grški sindikati. Na ulice Aten se je podalo okoli 30.000 protestnikov. Pri tem so v bližini poslopja parlamenta izbruhnili spopadi med policijo in mladimi demonstranti, ki so vanje metali kamenje in zažigalne bombe. Policija se je odzvala s solzivcem, v nasilju pa naj bi bilo ranjenih kakih deset ljudi. Zažigali smetnjake in razbijali izložbena okna Protestniki naj bi poleg tega uničevali avtobusne postaje, zažigali smetnjake in razbijali izložbena okna. Po dosedanjih podatkih so policisti pridržali 24 izgrednikov.

Okoli 8000 protestnikov se je zbralo tudi v severnem mestu Solun.

Časniki niso izšli, oddaje so posneli vnaprej Zaradi stavke je ohromljen promet, televizije in radii predvajajo vnaprej posnete oddaje, izšli niso nobeni časniki, delovale pa niso niti spletne strani z novicami. Svoja vrata so zaprle tudi banke, lekarne in muzeji.

Grčijo so rešili s 110 mrd evrov vrednim posojilom Grčija se je lani pred finančnim zlomom rešila s posojili v vrednosti 110 milijard evrov. Grška vlada pa naj bi še ta mesec sprejela nove varčevalne ukrepe, s katerimi namerava do leta 2015 prihraniti okoli 23 milijard evrov.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je naročila zasebna televizijska hiša Mega, je v torek pokazala, da 71 odstotkov vprašanih ne podpira vladnega soočanja z gospodarsko krizo, kar je pet odstotkov več kot februarja letos.

Ne spreglejte