Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
13.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

2

Natisni članek

Kolosej Maribor Sergej Racman Kolosej

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 13.26

6 let, 7 mesecev

Imenoval se bo MariBOX

Zaradi slabega ugleda bo Maribor izgubil Kolosej

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

2

Kolosej Maribor

V Koloseju Maribor so se v želji po večjem obisku in boljšem poslovanju odločili, da bodo pretrgali še zadnje vezi s sestrskim kinematografom v Ljubljani.

Zaradi visokih dolgov, bančnih tožb in kazenskih ovadb, ki bremenijo ljubljanski Kolosej in njegovega prvega moža Sergeja Racmana, bodo spremenili ime in celostno grafično podobo Koloseja Maribor. Po novem se bo imenoval MariBOX.

V družbi Projektor, pod okriljem katere deluje kinocenter in ki jo vodi Stipe Jerić, so se odločili prenoviti njegove prostore. Nepremičnina v Mariboru je sicer v lasti finančne skupine KD Group, ki je tudi lastnica podjetja Projektor.

Stipe Jerić, direktor podjetja Projektor, ki upravlja mariborski kinocenter. | Foto: STA , Stipe Jerić, direktor podjetja Projektor, ki upravlja mariborski kinocenter. Foto: STA , Mariborski kinocenter naj bi izboljševal poslovanje. Podjetje Projektor, ki ga upravlja, je v lanskem letu podvojilo prihodke na 1,5 milijona evrov in ustvarilo minimalni dobiček.

"Naredili smo anketo med Mariborčani in ugotovili, da je v njihovih očeh ugled blagovne znamke Kolosej negativen. Poškodovani sedeži, nečistoča, izčrpavanje objekta ..." je razloge za spremembo imena navedel Stipe Jerić, direktor podjetja Projektor, ki upravlja mariborski kinocenter.

"Kolosej Maribor z upravljavcem ljubljanskega Koloseja ni ne programsko ne kakorkoli drugače povezan. Od spremembe lastništva je bila skupna samo še spletna stran, kjer so objavljali program Koloseja Maribor. Od srede bo imel MariBOX lastno spletno stran, ki bo od zdaj omogočala tudi spletni nakup vstopnic," je pojasnil Jerić.

V lanskem letu so dosegli 15-odstotno rast gledalcev v primerjavi z letom 2015, kar je bistveno več od rasti celotnega kinematografskega trga. V Mariboru je sicer še vedno največji Cineplexx, ki ima dobro tretjino več obiska od zdaj že nekdanjega Koloseja Maribor.

V torek bo v Mariboru novinarska konferenca, na kateri bodo tudi javno predstavili preimenovanje in grafično prenovo.

"Blagovna znamka ne bo zaživela"

"Težko si predstavljam, da bo nova blagovna znamka zaživela. Cineplexx je že dolgo časa na trgu in prisoten v vseh večjih mestih, pa je še vedno relativno nepoznan," je za Siol.net povedal Racman. "Tudi če bi se mi pred časom odločili za preimenovanje ljubljanskega Koloseja, bi ljudje še danes rekli, da gredo v Kolosej," je dejal.

Prepričan je, da je Kolosej kljub vsemu dogajanju v zadnjih nekaj letih močna blagovna znamka, njihovo spletno mesto pa dobro obiskano. "V šovbiznisu je tako, da ni pomembno, kaj se piše, samo da se piše," je poudaril Racman.

Mariborski Kolosej delil usodo ljubljanskega

Kolosej Maribor je še v začetku leta 2015 deloval pod okriljem ljubljanskega Koloseja.

Tega je Racman v letu 2008 odkupil od KD Group, ki ga je soustanovil. Ko so se začele velike težave z bankami, je dejavnost prodaje kinovstopnic, s tem pa tudi denarni tok prenesel s Koloseja na podjetja, s katerimi vsaj uradno ni bil povezan.

Najprej je ljubljanski in mariborski kinocenter upravljalo podjetje Kolosej zabavni centri. Ko je tudi to zašlo v finančne težave, je kinematografsko dejavnost prevzela družba Reit, ki je bila v lasti nesojenega člana nadzornega sveta SDH Franca Žmavca.

Spor z distributerjem filmov

Poslovanje Koloseja je bilo dolgo časa slabo. Zaradi spora s hrvaškim distributerjem Blitz, ki je leta 2014 prenehal dobavljati filme, se je drastično zmanjšal obisk in s tem prihodki od prodaje vstopnic.

Po mnenju Racmana je bil v ozadju spora načrt enega od konkurentov, ki se je želel pod ceno polastiti ljubljanskega kinocentra. Pomagale naj bi mu banke, ki so proti Koloseju sprožile izvršbe in skušale Kolosej prodati na dražbi. Racman je prodajo zaustavil.

Pozneje so spor z distributerjem filmov razrešili, s čimer se je tudi izboljšalo poslovanje. Podjetje Reit, ki upravlja kinocenter, je imelo v letu 2014 3,2 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, v lanskem letu pa jih je bilo že 5,8 milijona evrov.

Racman je že pred časom poskrbel tudi za zaščito kinokompleksa pred bankami.

Racman prepričal ustavno sodišče

Nepremičnino v ljubljanskem BTC je najprej prenesel na podjetje v lasti poslovnega partnerja in jo s tem zavaroval pred bankami, nato pa Kolosej poslal v prisilno poravnavo. Ta bi mu prinesla najmanj štiri leta miru pred upniki.

Sergej Racman, prvi mož ljubljanskega Koloseja | Foto: STA , Sergej Racman, prvi mož ljubljanskega Koloseja Foto: STA , Čeprav je prisilno poravnavo s pomočjo prijateljskih podjetij tudi izglasoval, mu je načrte prekrižalo Višje sodišče v Ljubljani in Kolosej novembra lani poslalo v stečaj.

Na odločitev so se pritožila Racmanova podjetja ter na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti enega od členov insolvenčne zakonodaje in s tem povezane odločitve višjega sodišča. Na ustavnem sodišču so jim konec aprila ugodili in zadevo vrnili v novo odločanje višjemu sodišču.

Če bo tudi nova odločitev za Racmana negativna, bi to po osmih letih pomenilo začetek konca njegove kinematografske zgodbe.

Kolosejevi konkurenci, ki že ima kinocentre po vseh večjih mestih razen v Ljubljani, bi se na stežaj odprla vrata na največji in najbolj donosen trg. Kot je znano, je za odprtje kinocentra v Ljubljani najbolj zainteresiran avstrijski Cineplexx.

Ne spreglejte