Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 4. 2014,
13.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

gospodarstvo Slovenija politika Pozitivna Slovenija

Sobota, 26. 4. 2014, 13.18

7 let, 2 meseca

"Za nekaj mesecev se bo ustavilo praktično vse v državi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vrnitev Zorana Jankovića na čelo Pozitivne Slovenije (PS) odmeva v gospodarstvu. V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in Združenju Manager opozarjajo, da politična nestabilnost škodi gospodarstvu.

"Ocenjujemo, da se bo vsaj za nekaj mesecev ustavilo praktično vse v državi," je dejal predsednik GZS Samo Hribar Milič. Hribar Milič je povedal, da so spremljali, kaj se bo zgodilo na petkovem kongresu PS, ki se je zavlekel pozno v noč, saj je to vodilna politična stranka, ki odločujoče vpliva na prihodnost političnega zemljevida v Sloveniji. "Vsaka nestabilnost je za gospodarstvo zelo neprijetna. Nestabilne vlade, ki se od leta 2008 pogosto menjajo, s premalo trdno koalicijsko zavezo so žal stalnica v slovenskem prostoru," je dejal.

Ekonomist Matej Lahovnik pa je spomnil, da se je Slovenija pred dnevi dodatno zadolžila, zato kratkoročno ni nobene potrebe, da bi na finančnih trgih iskala dodaten denar. "Zato tudi morebitna manjša korekcija v donosnosti slovenske obveznice ne bo problematična. Če pa zmaga Jankovića pomeni blokado sicer že tako ali tako počasne privatizacije Telekoma Slovenije in drugih podjetij, ki so na spisku za prodajo, pa se bo to gotovo odrazilo na korekciji tečajev na Ljubljanski borzi navzdol oz. na kratkoročnem padcu slovenskega borznega indeksa," je zapisal.

Združenje Manager: Odstop vlade v tem obdobju gospodarstvu ne koristi Da ima politična nestabilnost škodljive posledice za gospodarstvo, opozarjajo tudi v Združenju Manager. "Kljub temu da vodenje PS kot predsednik prevzema Zoran Janković, menimo, da odstop vlade v tem obdobju gospodarstvu ne koristi," so zapisali.

Spomnili so, da gospodarstvo ne deluje v izoliranem prostoru. "Politična nestabilnost se prenaša v podjetja in jim povzroča negativne učinke. Ob morebitnem odstopu vlade se bomo ponovno soočili z višjimi cenami financiranja, nižjo dinamiko odločanja o tujih naložbah v Sloveniji in vsem tistim, kar krni konkurenčnost," so opozorili.

Tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) opozarja, da politična nestabilnost v državi izjemno slabo vpliva na slovensko gospodarstvo, ki se že več let spopada z gospodarsko krizo. OZS zato poziva k čimprejšnji politični stabilizaciji v državi, da slovensko gospodarstvo ne bo utrpelo še dodatne škode.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič dogajanja v PS ne želi podrobno komentirati, saj gre za strankarsko zadevo. Kljub temu pa meni, da bi morala biti prioriteta politike ne glede na zaplete ustvarjanje kakovostnih delovnih mest. "Kljub vsem velikim besedam je to bolj ali manj stvar stranke in jaz nikoli nisem in tudi tokrat ne bom komentiral, kaj se dogaja v stranki," je dejal. Po njegovem je o nadaljnjem političnem dogajanju preveč ugibanj, špekulacij in neznank.

Ne spreglejte