Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
15. 4. 2014,
15.30

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 15. 4. 2014, 15.30

7 let, 7 mesecev

Za legalizacijo črnih gradenj bodo na voljo tri leta (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vsi državljani bodo imeli po osnutku zakona o črnih gradnjah na voljo tri leta časa za legalizacijo objektov, stroški legalizacije pa bodo sprejemljivi.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je predstavil osnutek zakona o ravnanju z nedovoljenimi gradnjami (ZRNG), ki ga z ministrstva pošiljajo v javno obravnavo. Po ministrovih besedah je bila ureditev črnih gradenj ena izmed prioritet ob nastopu mandata. "Problematiko črnih gradenj želimo urediti tako, da se moji nasledniki s podobnimi težavami ne bodo več ukvarjali," je svoje obljube povzel Omerzel.

"Z zakonom želimo preprečiti krivice, urediti stanje iz preteklosti in področje gradnje objektov na novo sistemsko urediti. Z novimi zakoni bomo proces legalizacije objektov enkrat za vselej uredili," je namen zakona pojasnil minister.

Osnovna izhodišča zakona izhajajo iz obstoječih evidenc, vendar to še ne pomeni, da je objekt legalen. Urediti je potrebno še status vseh objektov, v prihodnje pa bo ključen povečan inšpekcijski nadzor, za kar bodo na ministrstvu zagotovili tudi dodatna sredstva. Država vsako leto namreč z ortofoto posnetki pofotografira najmanj tretjino Slovenije, zato dobro ve kdaj in kje so bili postavljeni objekti.

Zakon predvidoma v veljavi naslednje leto Ko bo predlog zakona medresorsko usklajen ga bodo julija poslali vladi in ga v državnem zboru predvidoma sprejeli do konca leta. Zakon bo stopil v veljavo prihodnje leto, državljani pa bodo imeli na voljo tri leta za legalizacijo objektov.

"Vsi državljani bodo imeli 3 leta časa, da uredijo vso potrebno dokumentacijo svojih objektov. Če bodo izpolnjeni vsi pogoji za legalizacijo objektov, bodo lahko pridobili legalen status objekta," je zatrdil Omerzel. Stroški legalizacije objektov bodo znašali med 100 in 300 evri ter strošek projektanta, osnutek zakona pa predvideva tudi obročno odplačevanje.

"Vsak objekt mora imeti tudi status – ali je legalen ali pa je treba definirati, če ga je možno legalizirati. Pri tem bo ključen nadzor nad tem, kar se v prostoru dogaja," je pojasnil.

Za objekte za katere bo oddana vloga za legalizacijo, bo veljal odlog inšpekcijskega ukrepanja.

Za objekte starejše od 20 let poenostavljen postopek Za legalizacijo objektov zgrajenih pred letom 1995 osnutek zakona predvideva enostaven postopek legalizacije. Ti objekti po mnenju stroke ne motijo prostora, zato se bodo obravnavali na bolj toleranten način. Prav tako je poenostavljen postopek predviden za objekte, ki sicer imajo gradbeno dovoljenje, a njihova odstopanja dosegajo do 10 odstotkov neskladnosti gradnje.

Za objekte, ki odstopajo več kot 10 odstotkov ali sploh nimajo gradbenega dovoljenja, pa sta predvideni dve fazi pridobivanja dovoljenja. V prvi fazi so objekti, za katere glede na prostorske akte ni ovir za legalizacijo, druga pa za objekte, ki jih bo možno legalizirati, a bo potrebna manjša sanacija.

"Objekti, ki stojijo v prostoru, kjer prostorski akti ne dovoljujejo takšne gradnje, ne bodo mogli biti legalizirani. Čisto vsi objekti ne bodo mogli biti legalizirani," je poudaril minister. Primarni cilj ministrstva je legalizirati vse objekte, kar se legalizirati da. In večina objektov je takšnega tipa, je zatrdil minister.

V Sloveniji 450 tisoč neskladnih gradenj V Sloveniji je po neuradnih ocenah stroke okoli 450 tisoč gradenj, ki imajo gradbena dovoljenja, a so neskladna z njimi, ter okoli devet tisoč nelegalnih gradenj.

Vprašanje črnih gradenj v Triglavskem narodnem parku je po ministrovih besedah še stvar medresorskega usklajevanja. Prav tako ostaja v pristojnosti inšpekcije reševanje črnih gradenj, ki so jim že bila izdane odločbe za rušenje.

Ne spreglejte