Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
16.54

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance nepremičnine JSS MOL stanovanje prodaja

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 16.54

8 mesecev, 1 teden

Za koliko se je na dražbi prodala soba v središču Ljubljane?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za sobo v stari meščanski hiši v središču Ljubljane sicer ni bilo pretiranega zanimanja, a kljub temu je nekdo zanjo odštel desetino več od izhodiščne cene.

Javnemu stanovanjskemu skladu Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) je v četrtem poskusu vendarle uspelo prodati 14,1 kvadratnega metra veliko sobo v strogem središču Ljubljane.

Izhodiščna cena za lokacijo na Borštnikovem trgu 1 je znašala 13.900 evrov, za nakup nepremičnine pa so v javnem zbiranju ponudb prejeli le eno ponudbo. Kupec je ponudil 15.500 evrov in ker je bil edini, je tudi postal njen lastnik. Prodajna pogodba je že podpisana.

Stanovanjski sklad je prvo zbiranje ponudb z izhodiščno ceno 27 tisoč evrov neuspešno izvedel že maja letos, drugič junija z izhodiščno ceno 23 tisoč evrov in tretjič septembra z izhodiščno ceno 19.550 evrov. Tokrat je bila soba, v kateri že devet let ne živi nihče, fizični osebi prodana za 1.600 evrov več od izhodiščne cene oziroma desetino dražje. Imena kupca nam na stanovanjskem skladu niso želeli razkriti.

Lastništvo skupnih sanitarij še neurejeno Soba sicer predstavlja posamezni del stavbe, zgrajene leta 1860, tako kot preostala stanovanja in poslovni prostori v stavbi. Vsem posameznim delom pripada tudi solastniški delež na splošnih skupnih delih stavbe, kot sta na primer stopnišče in podstreha. Desno pred vhodom v stavbo so sanitarije, vendar glede tega prostora po besedah direktorja JSS MOL Saša Rinka vlada spor med etažnimi lastniki, ali gre za skupni del stavbe ali za lastniški.

Kot so nam pojasnili na skladu, so morali pred prodajo urediti zemljiškoknjižno stanje. Etažno lastnino so poskušali vzpostaviti na podlagi sporazuma, a tega vse do danes niso storili, saj med etažnimi lastniki obstaja več sporov glede skupnih delov. V postopku je bil narejen le katastrski vpis stavbe in njenih delov v kataster stavb, etažna lastnina pa še ni urejena.

Soba brez vodovoda in kanalizacije Soba je po besedah Rinka potrebna temeljite obnove. Nujno je treba zamenjati okno, tlake, prenoviti stenske omete in električne napeljave. V sobi tudi ni vodovodne in kanalizacijske inštalacije. Ker je stanovanjski sklad ni nameraval preurediti v bivalni prostor, tudi ni pridobil strokovnega mnenja o možnosti napeljave vode in kanalizacije.

"Vsekakor pa menimo, da je mogoče ob soglasju etažnih lastnikov v sobi mogoče urediti kopalnico," ocenjuje direktor sklada.

Kupec je moral h končnemu znesku nakupa prišteti še dvoodstotni davek na promet z nepremičninami, stroške notarske overovitve pogodbe in stroške vknjižbe lastninske pravice na svoje ime.

Ne spreglejte