Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2023,
8.00

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

donacija poplave Karcher

Petek, 8. 9. 2023, 8.00

7 mesecev, 3 tedne

Vredna donacija nepogrešljive opreme za sanacijo po poplavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Karcher čiščenje | Sodelavci družbe so s svojim prostovoljnim delom pomagali predvsem v Zgornji Savinjski dolini. | Foto Kärcher

Sodelavci družbe so s svojim prostovoljnim delom pomagali predvsem v Zgornji Savinjski dolini.

Foto: Kärcher

Nemško podjetje Kärcher je takoj po poplavah najbolj uničenim območjem po Sloveniji podarilo visokotlačne čistilnike, električne generatorje in črpalke za odpadno vodo za čiščenje poslovnih in stanovanjskih objektov v skupni vrednosti nad 155 tisoč evrov. S pomočjo pri zahtevni sanaciji bodo nadaljevali tudi prek podružnic v drugih državah regije, napovedujejo.

Družine, ki so pod velikanskimi nalivi vode ostale brez vsega, kar so ustvarjale vso življenje. Porušeni mostovi, odplavljene ceste. Šole, kjer še dolgo ne bo več otroškega vrveža. S težkimi kovinami onesnažena zemljina, ki so jo podivjane reke in potoki privlekli na površino. Številne in krute so slike prizorišč, kjer je vodna ujma opravila svoj rušilni pohod.

Z ustrezno opremo je lažje

Dolga, draga in zahtevna bo obnova, to je zdaj jasno tudi tistim, ki jih poplave niso neposredno prizadele. Potrebnega bo veliko dela, veliko časa, veliko denarja – in vsega tega ne bo mogoče zagotoviti brez solidarnosti, prostovoljnega dela, skupnih prizadevanj. Veliko je že narejenega, veliko pa bo še treba postoriti.

Kako pomembna je ustrezna opremljenost pri sanaciji, vedo tako tisti, ki s težko mehanizacijo urejajo in čistijo rečne struge, kot tudi vsi, ki so morali prečrpavati vodo iz poplavljenih prostorov. A ko se ob naravni nesreči naenkrat poveča potreba po ustrezni opremi, ustreznih strojev nikdar ni preveč.

Podarjene stroje so prepeljali na najbolj uničene kraje. | Foto: Kärcher Podarjene stroje so prepeljali na najbolj uničene kraje. Foto: Kärcher

Hitra pomoč je najboljša pomoč

Družinsko podjetje Kärcher iz Winnendena pri Stuttgartu ima v svojem portfelju prav izdelke, ki so med sanacijo zelo dobrodošli. Skupaj s svojo slovensko izpostavo so že nekaj dni po poplavah ministrstvu za obrambo, natančneje Slovenski vojski in upravi za zaščito in reševanje, podarili 191 kosov različne profesionalne čistilne opreme, katere vrednost presega 155 tisoč evrov.

Ob predaji donacije so zaposleni v slovenski izpostavi družbe izvedli tudi usposabljanje, nato pa so opremo prepeljali na najbolj prizadeta območja, kjer so predvsem v Zgornji Savinjski dolini neredko tudi sami zavihali rokave skupaj z ostalimi prostovoljci.

"Družine so danes najbolj na preizkušnji"

"Gre za opremo, ki je v situaciji, v kakršni smo, izrednega pomena," je ob prejemu donacije izpostavil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, ki je pristojen za koordinacijo delovanja uprave RS za zaščito in reševanje. "Družine so danes tiste, ki so najbolj na preizkušnji, in družinska podjetja, kot je podjetje današnjega donatorja, razumejo to težko situacijo."

Glede na potek sanacije bodo svojo pomoč še okrepili, so sporočili iz slovenske izpostave družbe Kärcher, kjer so v ta namen že vključili tudi kolege iz hrvaške in srbske podružnice.

Usposabljanje za delo z donirano opremo | Foto: Kärcher Usposabljanje za delo z donirano opremo Foto: Kärcher

Skoraj 200 kosov zmogljive čistilne strojne opreme

Med 191 kosi podarjene opreme je 58 sesalnikov za mokro in suho sesanje, namenjenih čiščenju v najtežjih razmerah, 40 električnih mobilnih generatorjev moči pet kilowattov, ki vsak zagotavlja do deset ur samostojne oskrbe z električno energijo, 73 visokotlačnih čistilnikov na hladno vodo, 20 mobilnih črpalk za odpadno vodo z zmogljivostjo črpanja 45 kubičnih metrov vode na uro (750 litrov na minuto) na bencinski pogon.

Profesionalni sesalniki za suho in mokro čiščenje v trenutku posesajo vse vrste suhe in mokre umazanije, kot so blato, mulj, prod ali večje količine vode. Zaradi svoje hitrosti in učinkovitosti delovanja bistveno pospešijo sanacijo, saj nadomestijo zamudno odstranjevanje z lopatami.

Učinkovito tudi v najtežavnejših razmerah

Profesionalne črpalke za odpadno vodo učinkovito odstranijo velike količine vode in tudi grobe delce do premera treh centimetrov. S posameznim polnjenjem goriva lahko brez prekinitve prečrpajo do sto kubičnih metrov vode, zato so primerne tudi za izčrpavanje gradbenih jam, podzemnih garaž in podvozov.

Električni mobilni generatorji zagotavljajo do deset ur preskrbe z električno energijo, njihova robustna izvedba pa jamči prenosljivost in nemoteno delovanje tudi v zelo neugodnih razmerah, kot so prizorišča naravnih nesreč.

Donacija obsega 191 kosov opreme. | Foto: Kärcher Donacija obsega 191 kosov opreme. Foto: Kärcher

S profesionalnimi visokotlačnimi čistilniki na hladno vodo se z visokim tlakom učinkovito očisti fasade, tla, terase, avtomobile in ostale površine, ki niso občutljive na vlago. Delujejo brez zunanjega napajanja in lahko porabljajo vodo iz jezer ali ribnikov, pri čemer so kos tudi najzahtevnejšim in najneprijaznejšim delovnim okoljem.

Za ohranitev narave, kulture in družbe

"Želimo prevzeti odgovornost in prispevati s tem, kar najbolj znamo," so povedali v podjetju, ki tudi sicer podpira organizacije, ki se zavzemajo za ohranitev narave, kulture in družbe, ter izvaja brezplačne projekte čiščenja za ohranitev zgodovinskih spomenikov in zgradb.

Vsa svoja družbeno odgovorna dejanja izvajajo v skladu z zavzemanjem za vrednote, kot so družina, izobrazba, enake možnosti in kultura, so poudarili v slovenski izpostavi nemške družbe Kärcher.

Ne spreglejte