Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 6. 2014,
16.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Večer Delo

Ponedeljek, 16. 6. 2014, 16.57

7 let, 2 meseca

Večer po neuradnih informacijah prodan, na Delu to zanikajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Družba Salomon iz skupine Krater naj bi bila izbrana za kupca Večera, poročajo spletne Finance, ki se sklicujejo na neuradne vire. Na Delu zanikali, da je prišlo do sklenitve posla.

Drugi zainteresirani kupci uradno sporočilo o izboru pričakujejo v torek, so še dodali v Financah. Na Delu postopkov prodaje ne želijo komentirati, dokler ti ne bodo zaključeni. "Postopek poteka, zato ga ne morem komentirati. Nihče pa ni sklenil nobene pogodbe in dvomim, da bi se to lahko jutri spremenilo," je za Večer povedala predsednica uprave Dela Irma Gubanec.

Zavezujoče ponudbe za nakup časnika Večer sta po opravljenih skrbnih pregledih poleg Salomona, ki ga preko Kraterja obvladuje Martin Odlazek, oddali vsaj še mariborsko podjetje Astraea Investicije Ena v lasti podjetnika Jožeta Kojca in družba Dober Večer, ki sta ga ustanovila nekdanji lobist Uroš Hakl in bivši predsednik uprave T-2 Sašo Todorović.

Kot je prejšnji teden pisal Večer, naj bi najvišjo ponudbo oddal prav Salomon, njena vrednost pa naj bi presegala milijon evrov.

Ali bo Salomon dejansko prevzel Večer, bo odločala tudi država Najmanj naj bi ponudil mariborski podjetnik Jože Kojc oziroma njegovo podjetje Astraea Investicije Ena, in sicer okoli 600 tisočakov, čeprav je Delo pred leti mariborsko hišo kupilo za kar 18 milijonov evrov. Razlog za tako nizko ponudbo naj bi bili rezultati skrbnega pregleda, ki naj bi bili pokazali, da je za popolno sanacijo Večera potrebna še dodatna finančna injekcija.

Dvojec Hakl - Todorović naj bi manjši del kapitala zagotovil sam, preostanek pa naj bi si sposodila. Ob tem naj bi Večerovo finančno stanje skušala izboljšati z odpuščanji, na cesti naj bi po informacijah Večera ostalo 53 ljudi, in s prodajo nepremičnin.

Ali bo Salomon dejansko prevzel Večer, bo sicer odločala tudi država. Agencija za varstvo konkurence bo namreč morala presoditi, ali s poslom ne bo nastala nedovoljena koncentracija medijskega lastništva, posel pa bo moralo dovoliti tudi ministrstvo za kulturo.

Kot so nedavno za Večer pojasnili na ministrstvu, presojanje o tovrstnih prevzemih sodi med tekoče posle, svoje mnenje pa morajo podati v dveh mesecih. Če se je torej Delo odločilo prodati svoj delež, bi epilog najnovejšega poskusa prodaje lahko bil znan že v avgustu.

Na prodajne aktivnosti so se tako kot že minuli teden tudi danes odzvali novinarji Večera, ki so še enkrat opozorili, da je za dolgoročni obstoj nujen strateški lastnik. Ob tem so spomnili, da je družba Salomon eden ključnih delov poslovne mreže Martina Odlazka, ki je bil konec marca pravnomočno obsojen na pol leta zapora zaradi sodelovanja pri netransparentni prodaji Gorenjskega tiska.

Hkrati imajo pomisleke tudi zaradi zadolženosti skupine Krater, tako omenjeno dejstvo kot slabi poslovni rezultati obeh družb pa po njihovem zbujajo dvom, da gre za lastnika, ki bi bil sposoben Večer v prihodnje strateško razvijati ter poskrbeti za nadaljnji razvoj in obstoj ene osrednjih in najstarejših medijskih hiš v Sloveniji.

"Zaposleni pri Večeru si vsekakor želimo pozitivnih sprememb in novega - strateškega lastnika, a smo zaradi omenjenih dejstev nad za zdaj še neuradnimi informacijami o prodaji družbi Salomon upravičeno zaskrbljeni," so še dodali.

Ne spreglejte