Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2011,
17.21

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
delavec

Natisni članek

Sreda, 6. 4. 2011, 17.21

1 leto, 5 mesecev

V petek ali prihodnji teden naj bi bilo znano število odpuščenih Secopovih delavcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vodstvo črnomaljskega podjetja Secop naj bi v petek tamkajšnji sindikat pisno obvestilo o številu odpuščenih delavcev.

Trenutno je znana le okvirna številka za sedemsto odpuščenih, v petek ali prihodnji teden pa naj bi dobili njeno pisno potrditev, je povedal Secopov sindikalist Zdravko Bahor.

"Položaj celotne regije se bo dodatno poslabšal" Na omenjeno temo se je danes po telefonu s črnomaljsko županjo Mojco Čemas Stjepanovič pogovarjal tudi premier Borut Pahor, nekateri črnomaljski svetniki pa so zahtevali sklic izredne seje občinskega sveta te občine, ki jo bo po besedah županje napovedano odpuščanje najbolj prizadelo.

Po mnenju črnomaljskih svetnikov bi se z "zaprtjem" največjega belokranjskega industrijskega obrata gospodarski položaj celotne regije dodatno poslabšal, od Secopa pa je po njihovi oceni odvisno več tisoč Belokranjcev.

Hitro ukrepanje občinskih organov lahko pripomore k preprečitvi ali omilitvi najhujšega. Čeprav bo šele prihodnji teden znanega kaj več na to temo, pa menijo, da ni razlogov za oklevanje in čakanje, so še sporočili iz Črnomlja.

GZS opozarja na slabo zakonodajo in previsoke davčne obremenitve Dogajanje v Secopu spremljajo tudi v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), na tozadevna vprašanja pa so odgovorili, da so nad njim močno presenečeni. Po oceni GZS bo to povzročilo velike socialne težave in težave v dobaviteljskih verigah, še bolj pa so zaskrbljeni nad tem, da je bila odločitev sprejeta brez lokalne skupnosti in države.

Prepričani so, da tovrstne poteze tujega kapitala zmanjšujejo ugled slovenskega gospodarstva in da Slovenija izgublja globalno konkurenčnost. Gre tudi za odraz slabe zakonodaje, previsoke davčne obremenitve gospodarstva in nepremišljenega sprejemanja interventne zakonodaje, so še sporočili iz GZS.

V zvezi z dogajanjem v Secopu so se danes odzvali še v LDS, SLS in NSi. V LDS so zapisali, da so črnomaljski dogodki le vrh ledene gore, NSi je sporočila, da gre za alarm slovenskemu gospodarstvu, v SLS pa so opozorili, da je stanje na področju tujih investicij v Sloveniji alarmantno in da bi moral Pahor ukrepati takoj.

Se obeta 20 odstotna brezposelnost? Koordinator analitike novomeške območne službe Zavoda za zaposlovanje Jože Giodani predvideva, da bo z omenjenim odpuščanjem v sedaj znanem okviru brezposlenost v občini Črnomelj dosegla 18 do 20 odstotkov, že doslej pa je bila tam s skoraj 15 odstotki najvišja v Beli krajini.

Po njegovih podatkih je bila stopnja brezposelnosti v črnomaljski občini leta 2008 9,3-odstotna, predlani 13,5-odstotna, januarja letos pa je zrasla na 14,3 odstotka. V sosednji metliški občini je bila leta 2008 8,1-odstotna, predlani 12,4-odstotna, januarja letos pa 14,2-odstotna, medtem ko je bila v regiji leta 2008 5,9-odstotna, predlani 8,6-odstotna in januarja letos 10,5-odstotna.

Kot je dejal Giodani, si Bela krajina še ni opomogla od izgube jugoslovanskega trga, nato pa jo je leta 2008 zadela kriza tekstila in kovinsko predelovalne dejavnosti. Belokranjska stopnja brezposelnosti je bila vsa leta nad povprečjem regije in države, napovedani novi prilivi iz Secopa in ocenjeni presežki v drugih dejavnostih pa bodo povzročili porast brezposelnosti za preko polovico, je ocenil.

Novih delovnih mest ni na vidiku Nove in nadomestne potrebe po delavcih v sedanjih okvirih zagotavljajo le zaposlitev v okviru generacijskega priliva, večjega števila delovnih mest v Beli krajini ni na vidiku, trenutne potrebe po delavcih pa tudi ne omogočajo povečane migracije delavcev v smeri Novega mesta, je še povedal Giodani.

Secop oz. pred novembrom lani Danfoss Compressors deluje v okviru nemškega holdinga Aurelius. Nemci so lani prevzeli vse poslovne dejavnosti podjetja Danfoss Household Compressors v Nemčiji, na Kitajskem, Slovaškem in v Sloveniji, v okviru katerega slovenski del prispeva 40 odstotkov prihodkov in tretjino zaposlenih.

V podjetju, ki trenutno zaposluje približno tisoč delavcev, so predlani izdelali in prodali dobre štiri milijone kompresorjev, njihov prihodek pa je znašal 138 milijonov evrov. Poslovanje so v letu 2009 zaključili z izgubo v višini 1,1 milijona evrov.

"Potrebno je bilo reorganizirati proizvodnjo" Lani je družba izdelala in prodala štiri milijone in pol kompresorjev, njen predvideni prihodek pa naj bi znašal 154 milijonov evrov. Po grobi oceni naj bi Secop lansko poslovanje zaključil z dobičkom pred obdavčitvijo v znesku osem milijonov evrov.

Pri Danfoss Compressors so v začetku leta 2009 zaznali 20- do 30-odstotni padec naročil, kar je bil po oceni uprave jasen znak, da morajo nemudoma reorganizirati proizvodnjo. Secop trenutno izdeluje hermetične kompresorje za hladilno tehniko.

Ne spreglejte