Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2018,
14.26

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

proračun proračun 2017 proračunski primanjkljaj

Sreda, 17. 1. 2018, 14.26

6 let, 3 mesece

V letu 2017 se je proračunski primanjkljaj prepolovil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
denar, evri | Foto Reuters

Foto: Reuters

Proračunski primanjkljaj se je lani skorajda prepolovil in je po predhodnih podatkih znašal 332,4 milijona evrov oz. 0,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Prihodki so bili za 6,1 odstotka večji kot v letu 2016, odhodki pa so porasli za 1,7 odstotka. Več denarja se je porabilo predvsem za ceste, manj pa za plačila obresti.

Lani se je v državni proračun steklo skupaj 8,8 milijarde evrov prihodkov. Od tega je bilo davčnih prihodkov 7,7 milijarde evrov oz. 6,9 odstotka več kot leta 2016, so sporočili s finančnega ministrstva.

Povečani prilivi vseh pomembnejših kategorij davkov

Država je lani pobrala 1,1 milijarde evrov dohodnine, kar je 7,3 odstotka več kot leta 2016, prilivi od davka od dohodkov pravnih oseb so se povečali za 27,8 odstotka, na 766,2 milijona evrov, domačih davkov na blago in storitve, znotraj katerih je najpomembnejši DDV, pa se je v državni proračun steklo 5,7 milijarde evrov oz. 5,2 odstotka več.

Realizacija prejetih sredstev iz EU nižja

Realizacija prejetih sredstev iz EU je bila v primerjavi z letom 2016 nižja za 17,3 odstotka in je znašala 395 milijonov evrov. Po drugi strani so se za 11,4 odstotka, na 378,5 milijona evrov, zmanjšala tudi vplačila iz slovenskega v evropski proračun. Zaradi slabšega črpanja sredstev kohezijske politike v državah članicah se je namreč znižala tudi odhodkovna stran proračuna EU za leto 2017.

Odhodki državnega proračuna, realizirani od januarja do konca decembra, so znašali 9,2 milijarde evrov. Pri tem so se izdatki za plačila obresti zmanjšali za 8,1 odstotka, na 977,3 milijona evrov.

Rast investicijskih odhodkov in transferjev

K 1,7-odstotni rasti proračunskih odhodkov v letu 2017 je največ prispevala rast investicijskih odhodkov in transferjev, predvsem iz naslova investicijskega vzdrževanja in gradnje cest. Zaradi pokrivanja izgub bolnišnic ter financiranja pripravništev in specializacij so se opazneje povečali odhodki ministrstva za zdravje, zaradi sprostitve nekaterih varčevalnih ukrepov pri plačah javnih uslužbencev pa tudi tekoči transferji v javne zavode.

Znižana obveznost države do invalidov

Hkrati se je v okviru drugih tekočih domačih transferjev za skoraj 12 odstotkov, na 1,1 milijarde evrov, znižala obveznost države do Zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje Slovenije, za skoraj 63 odstotkov, na 13,6 milijona evrov, pa dopolnilna sredstva občinam. Iz enakega razloga kot pri tekočih transferjih v javne zavode so se povečali tudi odhodki za plače in prispevke (za štiri odstotke, na 1,174 milijarde evrov).

Izplačanih več transferjev posameznikom in gospodinjstvom

Transferjev posameznikom in gospodinjstvom je bilo lani izplačanih nekaj manj kot 1,3 milijarde evrov, kar je štiri odstotke več kot leto prej. Povečanje je bilo največje pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kar je delno rezultat odprave nekaterih varčevalnih ukrepov, ter pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zaradi spremembe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Samo decembra lani je državni proračun izkazal primanjkljaj v višini 173,3 milijona evrov. Prihodkov je bilo za 776,5 milijona evrov, kar je 30,8 milijona evrov manj kot v enakem obdobju leto prej, odhodkov pa je bilo za 949,8 milijona evrov oz. za 60 milijonov evrov več kot v enakem obdobju leta 2016.

Ne spreglejte